Ample manifestări culturale, la 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi

Sărbătoarea națională „Constantin Brâncuși” a fost marcată pentru prima dată la 19 februarie a.c., atât în țară, cât și peste graniţă, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui artist, printr-o serie de manifestări cultural-artistice tematice, constituite din colocvii, expoziții (grafică, pictură, sculptură, fotografie, documente), prezentări de cărţi şi albume, workshop-uri, spectacole (de poezie, muzică, dans, balet, pantomimă) şi proiecţii de filme şi imagini holografice.


Cu acest prilej, Institutul Cultural Român, prin reprezentanţele sale din străinătate, a organizat numeroase evenimente ce pun în valoare opera marelui sculptor, în mari capitale culturale ale lumii (vezi http://icr.ro/): Roma (Omagiu lui Constantin Brâncuși — 140 de ani de la naștere), Veneția (Opera, viaţa şi activitatea lui Constantin Brâncuşi), Beijing (Cinstirea lui Brâncuși, geniul român), Berlin (Centenarul Constantin Brâncuși), Chișinău (Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuși în Republica Moldova), Istanbul (Zilele Brâncuși), Lisabona (Ziua Brâncuși), Londra (Brâncuși — o perspectivă britanică), Madrid (140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși), New York (Brancusi 140), Paris (Anul Brâncuși), Praga (Eveniment aniversar Constantin Brâncuși), Stockholm (Mari români: aniversare Constantin Brâncuși), Tel Aviv (Sărbătorirea a 140 ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși) şi Varșovia  (Omagiu lui Constantin Brâncuși — 140 de ani de la naștere).

Având în vedere importanţa acestei zile, oraşul Târgu-Jiu a găzduit în perioada 18 – 20 februarie o serie de manifestări de amploare dedicate creatorului sculpturii moderne. Organizatorii principali ai acestora au fost Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Gorj, Universitatea „Constantin Brâncuși”, Filiala Târgu-Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Primăria Peștișani, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Radio România Internațional, Radio România Actualități, Radio Oltenia Craiova, TVR Craiova, TV Sud şi ziarul Gorjeanul.

Evenimentele au debutat joi, 18 februarie, odată cu vernisajul expoziției naționale „Desenul post-Brâncuși”, de la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu-Jiu. Au fost expuse lucrări aparţinând unui număr de 98 de artişti (Sava Stoianov, Florin Codre, Vlad Ciobanu, George Apostu, Gheorghe Dican, Aurel Vlad, Aurel Bulacu, Valentin Boboc, Aurel Vlad, Dinu Câmpeanu, Mihai Păcurar, Cătălin Geană, Darie Dup, Dragoş Bădiţa, Maxim Dumitraş, Cătălin Codre, Angela Tomaselli, Vasile Fuiorea, Florin Gheorghiu, Mihai Ţopescu, Gheorghe Plăveţi, Daniel Şerban, Iliana Gheorghiu, Ştefan Strâmtu, Georgiana Brandt, Valer Neag, Florin Isuf, Romana Ţopescu, Daniel Semenescu, Cristian Sida, Cristina Ploscariu, Petru Birău ş.a.).

Vineri dimineaţa, începând cu ora zece, în sala de conferinţe a Universităţii „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu (în Campusul studenţesc), s-a desfăşurat prima parte a simpozionului științific cu participare națională și internațională „Colocviile Brâncuşi”, având ca moderatori pe Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu şi pe criticul de artă Pavel Şuşară. În deschidere au vorbit mai multe personalităţi din conducerea universităţii, administraţiei locale şi a Institutului Cultural Român: prof.univ.dr. Luminița Popescu (rectorul universităţii), dr.ing. Florin Cârciumaru (primarul Municipiului Târgu-Jiu), Ciprian Florescu (vicepreședintele Consiliului Judeţean Gorj), Radu Boroianu (președintele I.C.R.), iar doamna consilier Simona Tănăsescu a transmis un cuvânt din partea viceprim-ministrului Vasile Dâncu.

Doamna Roxana Rădvan (șef departament al Centrului de Excelență în Restaurare prin Tehnică Optoelectronică din București) a prezentat raportul privind stadiul cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncușian, de către Institutul Național de Cercetări în Optoelectronică București în parteneriat cu Centrul Brâncuşi.

Au ţinut apoi comunicări privind diverse aspecte din opera şi viaţa lui Constantin Brâncuşi, doamna Sorana Georgescu-Gorjan (Brâncuși în luna lui Făurar – lumini și umbre), prof.univ.dr. Andrei Marga (Eliberarea la Brâncuşi), ing. Stephan Benedict din New York (Portretul Marelui Brâncuși; domnia sa a donat Centrului Brâncuşi şi un set de documente aparţinând sculptorilor Eugen Ciucă şi Constantin Antonovici), prof.univ.dr. Mircia Dumitrescu, conf.univ.dr. Gabriela Rusu Păsărin (Măiastra – sincretism bidimensional. Metamorfoze în receptarea modelului simbolic) şi istoricul de artă Magda Buce-Răduț (Stâlpul totemic al generațiilor – semnificație și mesaj în creația celor doi artiști români: Constantin Brâncuși și Ion Țuculescu).

A urmat lansarea revistelor „Brâncuşi” (nr 1/2016) şi „Confesiuni” (nr. 33), ambele reviste de cultură ale Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Revista „Brâncuşi”, într-o prezentare grafică de excepţie, a reunit un număr impresionant de articole (70), fiind structurată pe trei capitole: I. Geneza Ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu; II. De la Hobiţa în universalitate – Brâncuşi la Craiova şi III. Brâncuşi în literatură.

În holul instituţiei a fost amenajat un stand de carte de către colectivul redacţional al Editurii Scrisul Românesc, condus de scriitorul, editorul şi publicistul Florea Firan, personalitate marcantă în viaţa culturală a Craiovei. În expoziţie s-au remarcat mai multe cărţi despre Brâncuşi (Tinereţea lui Brâncuşi de V.G.Paleolog, Aforismele lui Brâncuşi de Constantin Zărnescu etc.) şi ultimul număr al prestigioasei reviste de cultură Scrisul Românesc.

În paralel cu simpozionul de la Târgu-Jiu, s-a desfăşurat la Peştişani manifestarea „Acasă la Brâncuşi”. La pelerinajul de la casa-muzeu din Hobiţa a sculptorului, urmat de spectacolul folcloric desfăşurat în sediul casei de cultură, au fost prezenți Mitropolitul Olteniei, ÎPS Părinte acad. dr. Irineu, președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, primarul Florin Pavel şi mai mulţi invitați de la Cernăuți. Spectacolul a fost susţinut de către Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, orchestra fiind dirijată de reputatul muzician şi instrumentist, prof.dr. Ştefan Popescu.

După-amiză, la Teatrul „Elvira Godeanu”, a avut loc Şedinţa solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local Târgu-Jiu, închinată sărbătoririi a 140 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. În deschidere, actorul Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a recitat o poezie a lui Geo Bogza dedicată marelui artist. În continuare, au luat cuvântul oficialităţile oraşului şi invitaţi de prestigiu: Sergiu Nistor – consilier al preşedintelui României, Corina Șuteu – secretar de stat în Ministerul Culturii, Petre Guran – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Radu Boroianu – președintele Institutului Cultural Român şi ÎPS Irineu – Mitropolitul Olteniei.

Domnul Radu Boroianu a ţinut să menţioneze că „Brâncuși este acest element cu totul special de creator, care reușește să aducă, prin asimilarea transcendenței din care își trăgea seva, o revoluție care continuă și în ziua de astăzi în sculptura lumii (…) E de datoria noastră, a românilor, să aducem acest plus de cunoaștere a operei lui Brâncuși și de înțelegere profundă a acesteia. Iată că reușim să punem la cale nu numai această zi națională, dar și restaurarea Căii Eroilor, de care era atâta nevoie pentru a fi înțeleasă această parte esențială a operei lui Brâncuși care se află la Târgu-Jiu, în grija noastră (…) Este o datorie de onoare a Gorjului să-l înțeleagă până la capăt pe Brâncuși pentru a-și adăuga numele lor și al ținutului lor acestei personalități colosale”. Domnia sa şi-a manifestat speranţa ca „fiecare zi a anului să fie închinată unei mari personalități creative românești”.

Participanţii au vorbit, de asemenea, despre realizarea unui muzeu național „Constantin Brâncuși” la Târgu-Jiu (care „reprezintă pentru România una dintre cărțile de vizită internaționale de importanță cu totul și cu totul deosebită”) şi despre includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO. Acest ultim demers „va fi făcut cu o seriozitate deosebită şi va permite, probabil în anul 2018, ca dosarul să fie depus într-o formă în care Ansamblul lui Brâncuși va intra pe lista patrimoniului mondial, așa cum i se cuvine”, a spus secretarul de stat Corina Șuteu.

Domnul Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, a declarat: „Vom face tot ce va depinde de noi, pentru a reuși să introducem Ansamblul de la Târgu-Jiu pe lista UNESCO și să demarăm și să finalizăm un proiect, care, până acum, putem spune că a fost un vis pentru toți gorjenii, dar începând de astăzi va deveni realitate. Este vorba de proiectul prin care ne-am propus să modernizăm Calea Eroilor, calea care face legătura între Poarta Sărutului și Coloana Infinită. Sper să găsim fondurile necesare pentru că Brâncuși merită, orașul Târgu-Jiu merită”.

Domnul Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, şi-a declarat adeziunea fermă pentru mai multe proiecte Brâncuşi: „Susținem reabilitarea Căii Eroilor după proiectul arhitectului Dorin Ștefan, facem demersuri pentru punerea în lucru a proiectului «Drumul lui Brâncuși», propunere Ion Cepoi, arhitect Mihai Maicovschi, care să transforme traseul Hobița – Târgu-Jiu într-o magistrală culturală și turistică de mare anvergură. Un alt proiect este finalizarea Casei de Cultură din Peștișani și transformarea acesteia în Centrul expozițional și de conferințe «Constantin Brâncuși» în care va funcționa și Biblioteca Brâncuși. (…) Susținem înființarea Școlii de Arte și Meserii «Constantin Brâncuși» la Hobița”.

Atmosfera din sala teatrului a fost animată de recitalurile susţinute de către actorul Ilie Gheorghe (care a moderat şedinţa pe tot parcursul ei) de la Teatrul Naţional Craiova şi de pianistul Florin Berculescu. A fost prezentat apoi proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor, realizat de arhitectul Dorin Ştefan, prin care se pune în valoare, într-o nouă viziune, capodopera lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu. În final a fost expus şi proiectul de realizare a „Drumului lui Brâncuși”, aparţinând arhitectului Mihai Maikovschi, care va încerca să transforme itinerariul Hobița – Târgu-Jiu într-un traseu turistic și cultural de anvergură europeană. 

Vineri seara a avut loc la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” vernisajul expoziției „Absențe încercuite” a sculptorului Maxim Dumitraș, cu o prezentare aparţinând criticului de artă Pavel Șușară.

Ziua s-a încheiat cu concertul extraordinar „Brâncuși și bucuria muzicii”, susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, desfăşurat la Complexul Anna Events.

Sâmbătă dimineaţa a avut loc cea de-a doua parte a Colocviilor Brâncuşi, în sala de conferinţe a Universităţii „Constantin Brâncuși”. Comunicările au fost susţinute de dr. Matei Stârcea-Crăciun (Simbolismul hylesic), dr. Sorin Lory Buliga („Spirit” și „materie” în opera lui Constantin Brâncuși), prof.univ.dr. Paul Rezeanu (Date noi și rectificări în biografia lui Brâncuși), prof.univ.dr. Florea Firan (care a lansat cartea Aforismele și textele lui Brâncuși, ed. nouă) şi prof. Pavel Florescu (Cifrul Coloanei Infinite).

Manifestarea culturală „Brâncuşi – 140 de ani de la naştere” s-a înscris ca un succes major în seria manifestărilor omagiale dedicate marelui sculptor, prin anvergura şi calitatea evenimentelor care au constituit-o. Şi, poate cel mai important lucru, ea a devenit platforma de pe care s-au lansat proiecte majore privind respectarea, restaurarea, cunoaşterea şi popularizarea operei lui Constatntin Brâncuşi, aşa cum sunt: programul de monitorizare a ansamblului brâncușian, restaurarea ansamblului sculptural, modernizarea Căii Eroilor din Târgu-Jiu, realizarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” la Târgu-Jiu, includerea Ansamblului Monumental în patrimoniul UNESCO, înfăptuirea „Drumului lui Brâncuși” de la Târgu-Jiu la Hobiţa şi înființarea Școlii de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” la Hobița.

Sorin Lory Buliga

Mergi Sus