Ansamblului brâncușian de la Târgu-Jiu sub semnul autumnal al sărbătorii

Programul manifestărilor dedicate aniversării a 79 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncușian de la Târgu-Jiu a început la Galeriile Municipale de Artă în după-amiaza zilei de 26 octombrie, cu vernisajul expoziției „Remanent” a artistei plastice Maria Balea. Au fost prezenți viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Doru Strîmbulescu, președintele Filialei Târgu-Jiu a UAPR, Vasile Fuiorea, Vlad Ciobanu şi Matei Stîrcea-Crăciun, membrii ai Consiliului ştiinţific al Centrului Brâncuşi, numeroşi oameni de cultură, precum și criticul de artă Pavel Șușară, care a făcut critica de specialitate a expoziției.

Fotografiile sunt realizate de Sorin Buliga

Acțiunile au continuat vineri, 27 octombrie, cu procesiunea care parcurge Calea Eroilor an de an, începând din 2013. Din cortegiul care a pornit de la Masa Tăcerii, a trecut pe sub Poarta Sărutului și s-a oprit la Coloana fără Sfârșit au făcut parte, ca și la inaugurarea din anul 1938, reprezentanți ai clerului, cercetași, militari, oficialități, elevi, profesori, alți membri ai comunității locale. Ca și în anii anteriori, deplasarea s-a făcut pe ritmul Fanfarei „Armonia”, iar grupul de dansatori ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” a adăugat culoare de epocă, având în vedere că fotografiile de la inaugurare ne înfățișează mulțimea prezentă atunci, dar și pe membrele Ligii Femeilor Gorjene, îmbrăcați în costume populare.

Elementul de vibrație și energie a fost dat de sutele de liceeni participanți la procesiune, cei care au răspuns invitației lansate de către Asociația Colour Your Dreams (președintă – prof. Adela Vlădoiu) și care au realizat un impresionant flashmob lângă Coloana fără Sfârșit, purtând tricouri inscripționate cu mesajul „Brâncuși în UNESCO”.

O scurtă oprire a procesiunii în dreptul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” a fost suficientă pentru elevii clasei de actorie a Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu”, instruiți de prof. Pompiliu Ciochia, pentru a-și prezenta în stradă povestea despre Brâncuși, drumul său către Paris și înapoi, la Târgu-Jiu, unde a ridicat impresionanta sa capodoperă. O notă specială au dat-o costumele realizate de elevii și profesorii de la clasa de arte vizuale, care au preluat elemente din creația vestimentară a genialului artist român.

Omagiul eroilor gorjeni a fost completat cu slujba de pomenire săvârșită de preoții aparținând Protoeriei Târgu-Jiu Nord la Biserica „Sf. Apostoli”, la a cărei târnosire a participat și Brâncuși, în noiembrie 1937.

La ora 17,00, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a fost vernisată expoziția „Mystikosmidea” a sculptorului Panaite Chifu, în prezența reprezentanților Primăriei Municipiului Târgu-Jiu și a publicului iubitor de cultură. Sculptorul este prezent în orașul nostru și printr-o lucrare realizată în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură din anul 2016, amplasată pe insulița de pe Jiu. Prezentarea și referințele critice ale expoziției au fost rostite de către criticul și istoricul de artă Pavel Șușară.

Ziua s-a încheiat cu momentul decernării Premiului Național Brâncuși pentru anul 2016, care s-a desfășurat în sala Teatrului „Elvira Godeanu”. Câștigătorul, sculptorul Maxim Dumitraș a fost desemnat de către un juriu de specialitate, care a deliberat asupra a șase nominalizări, trei făcute de către Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și alte trei de către Institutul Cultural Român, cel care a acordat și premiul în bani. Trofeul, realizat de către artistul plastic Mihai Țopescu a fost înmânat artistului Max Dumitraș de către primarul Municipiului Târgu Jiu, Marcel-Laurențiu Romanescu. Atmosfera de caldă emoție și vibrație a fost întregită de concertul de pian al maestrului Florin Berculescu, cel care a „tradus” deosebit de inspirat, pentru publicul din sală, muzica lui Erik Satie, prietenul lui Brâncuși.

În continuare, secvențele foto realizate de către Sorin Lory Buliga (membru al Filialei Târgu-Jiu a UAPR), întregesc tabloul acestei manifestări de suflet a orașului nostru.

Adina Andrițoiu

Mergi Sus