Atelierele Brâncuşi | Expoziţie internaţională de pictură la Sângeorz-Băi

Vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 18.00, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” în parteneriat cu Filiala Târgu-Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, au organizat expoziția internațională de pictură „Atelierele Brâncuși”, prima dintr-o serie ce urmează a se desfăşura şi în perioada următoare în alte locaţii din ţară. Curatorii acestui eveniment au fost pictorul Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu-Jiu a UAP din România şi sculptorul Maxim Dumitraş, directorul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi.
Manifestarea, la care a participat un numeros public, s-a desfăşurat de această dată sub genericul întâlnirilor tradiționale „Formă și dialog”, organizate cu mult succes la Sângeorz-Băi de către Maxim Dumitraş.

Pe simeze au fost prezenţi 11 artiști români și străini: Lena Khvichia (Lituania) cu „Motive of Rânca I” (2016 – ulei pe pânză), Maria Balea (România) cu „Stare I” și „Stare II” (2016 – mixtă pe pânză), Florin Gheorghiu (România) cu „I run with you” (2016 – acrilic pe pânză), TAJO (România) cu „Peisaj de munte” și „Peisaj cu melci” (2016 – acrilic pe pânză), Sorin Iosub (România) cu „Gândul” (2016 – mixtă pe pânză), Vasile Fuiorea (România) cu „Spiritul muntelui V” și „Spiritul muntelui VI” (2016 – acrilic pe pânză), Ivailo Mirchev (Bulgaria) cu „Natur morte dans le paysage a Rânca” (2015 – acrilic pe pânză), Vasile Tolan (România) cu „Panoramic la Rânca I” și „Panoramic la Rânca II” (2015 – tehnică mixtă), Cristian Sida (România) cu „Sic(tir) transit gloria mundi II și III, diptic” (2015 – tehnică mixtă), Cristian Târnovan (România) cu „Amprentă” și „Enigmă” (2015 – acrilic pe pânză) și Michal Lach (Polonia) cu „The goat story II” (2015 – acrilic pe pânză), cu toţii participanţi ai ultimelor două ediţii a Simpozionului de pictură desfăşurat în cadrul „Atelierelor Brâncuşi” de la Rânca.

În scurta sa prezentare, pictorul Vasile Fuiorea a vorbit despre sensul şi semnificaţiile simpozionului, despre rolul său în privinţa cunoaşterii operei brâncuşiene prin intermediul artelor plastice contemporane, proiectând asupra lucrărilor expuse lumina personalităţii fiecăruia dintre artiştii expozanţi.

Prezent la eveniment, directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Doru Strîmbulescu, a vorbit despre rolul pe care instituţia îl joacă în cunoaşterea vieţii şi operei lui C. Brâncuşi, despre importanţa Ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu în contextul operei brâncuşiene, dar şi despre complexul de proiecte şi programe prin care Centrul Brâncuşi îl omagiază pe marele sculptor, an de an. Totodată, a făcut o scurtă prezentare a activităţii editoriale, în contextul cercetărilor întreprinse în ultimii ani, fiind exemplificate lucrările Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte – Brâncuşi simbolismul hylesic a lui Matei Stîrcea Crăciun, lucrare scoasă în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Documente din arhivele naţionale ale judeţelor Gorj şi Dolj cu privire la edificare ansamblului sculptural brâncuşian de la Târgu-Jiu, carte document ce deschide Seria documentară a editurii Brâncuşi, îngrijită de dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, consilieri în cadrul Centrului Brâncuşi. De asemenea, directorul Centrului Brâncuşi a vorbit despre revistele „Confesiuni” şi „Brâncuşi”, două publicaţii de cultură editate în cadrul instituţiei, reprezentând repere valoroase ale contribuţiilor pe care oamenii de cultură români le au în spaţiul dezvoltării noastre spirituale.

Tot în cadrul acestui important eveniment, a avut loc lansarea cărții „Atelierul lui George – din tainele și meșteșugul poeziei”, de George Lână (editura Charmides, 2017), moderatori fiind poetul Ion Mureșan și scriitorul Icu Crăciun.

Trebuie menţionate aici, încă o dată, rolul publicului cunoscător de artă şi literatură, întâlnit la Sângeorz-Băi, dar mai ales cel al lui Maxim Dumitraş, gazda acestui eveniment, care cu mult talent a reuşit să edifice la Sângeorz-Băi un muzeu unic în România, un loc unde îşi dau întâlnire mari spirite ale culturii române.

Mergi Sus