Constantin Brâncuși expus la Academia Română

Azi, sâmbătă, 20 mai 2017 | orele 16:00-02:00
statueta CAP DE COPIL de Constantin Brâncuși
va fi expusă, pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană
„Ing. Dumitru Furnică-Minovici“ al Academiei Române
Adresa: București, str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 3 (lângă fântâna Miorița) Intrarea este liberă și se asigură ghidaj de specialitate.

Un eveniment organizat de
Direcția Patrimoniu a Academiei Române
Cu sprijinul:
Acad. Victor Voicu, Secretar general al Academiei Române Acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizuala Academiei Române
Coordonator proiect:
dr. Luminița Gliga, inspector de specialitate, Direcția Patrimoniu a Academiei Române Muzeograf: dr. Costel Cioancă

Statueta
„Cap de copil realizată de sculptorul Constantin Brâncuși în 1906 face partedin colecția „Acad. G. Oprescu“ a Academiei Române. Aceasta este înscrisă în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului Național Mobil (2013/24.01.2005) și va reintra în circuit public odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare la imobilul ce va găzdui Muzeul de Artă al Academiei Române „Acad. G. Oprescu“. Actualmente lucrarea este despusă îndepozitele Muzeului Colecțiilor din București. Din 1976 lucrarea nu a mai figurat în expoziții.Casa și colecția „Academician George Oprescu“
Academicianul G. Oprescu (27 noiembrie 1881 – 13 august 1969) a donat Academiei Române imobilul din str. Clunet nr. 16, precum și o valoroasă colecție de artă. În perioada 1970-1977 în această casă a funcționat Muzeul de Artă al Academiei Române. Ulterior casa a fost naționalizată și colecția preluată între anii 1978-1980 de Muzeul Colecțiilor de Artă unde se află și astăzi, în regim de depozitare. Casa a fost restituită Academiei Române după un lung proces în instanță (7 ani) și chiriașii evacuați. În prezent lucrările de restaurare, reconsolidare sunt realizate în proporție de 98% și se lucrează la amenajarea exterioară și a încăperilor.

CAP DE COPIL autor: Constantin Brâncuși tehnică: bronz patinat dimensiuni: 36 x 26 x 8 cm datat: 1906 atelier: Claude Valsuani (Paris) Colecția „Acad. G. Oprescu“ a Academiei Române

Povestea unei piese de colecție „Capul de copil“
Statueta a fost creată de Constantin Brâncuși în perioada sa pariziană, când se afla în condiții economice precare. Ea a fost turnată cu ajutorul unei subscripții publice organizate în favoarea sculptorului și a fost câștigată, în cadrul unei loterii de colecționarul Victor N. Popp, de la care George Oprescu a achiziționat-o în anii 1930.Povestea acestei sculpturii ne-a fost relatată într-un articol dedicat acestei expuneri, intitulat „Un lozul câștigător…“, scris de Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, care a coordonat lucrările de turnare a Coloanei fără sfârșitdin complexul monumental Târgu Jiu. Întregul articol, aici: https://goo.gl/aKf9It.
Expunerea acestei lucrări la Noaptea Muzeelor 2017 anticipează deschiderea Muzeului de Artă „Acad. G. Oprescu“ al Academiei Române, la finele acestui an, după încheierea lucrărilor de restaurare executate la imobil. Statueta „Cap de copil“ este una dintre puținele lucrări ale lui Constantin Brâncuși aflate în România și va reintra în circuit expozițional public, alături de întreaga colecție „G. Oprescu“, una dintre cele mai mari colecții deținute de Academia Română, din care, până în prezent, specialiștii acreditați de Ministerul Culturii au clasat în Patrimoniul Cultural Național 314 piese.

La Noaptea Muzeelor 2017
În noaptea de 20-21 mai 2017, între orele 16:00-02:00, statueta CAP de COPIL va fi expusă, pentru 10 ore, într-un alt muzeu proprietate a Academiei Române – Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“. Statueta a fost mutată din depozitele Muzeului Colecțiilor din București cu sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București: „Efective ale Batalionului 9 Jandarmi-Protecţie Instituţională au asigurat transportul operei „Cap de copil”, a lui Constantin Brâncuşi. Obiectul de patrimoniu a fost preluat de la Muzeul Colecţiilor de Artă şi a fost transportat la Muzeul de Artă Veche Apuseană. Transportul special a fost executat în beneficiul Academiei Române şi a durat 30 de minute“ (Comunicatul de presă al DGJMB). Ea va fi expusă în ambianța unei clădiri de stil Tudor, ridicată cu destinația specială de a deveni casă-muzeu, unde vizitatorii pot admira colecția particulară, de peste 500 de piese de artă europeană apuseană, strânsă de ing. Dumitru Furnică-Minovici.

Alte puncte de punctele de interes sunt:

  • cea mai numeroasă colecție de vitralii din București,
  • grădina de inspirație italiană iluminată pe timp de noapte,
  • piesele de mobilier din ateliere vestite
  • bogata bibliotecă de carte veche și rară.

Vizitatorii vor beneficia de ghidaj de specialitate pe tot parcursul evenimentului. Detalii despre câteva obiecte din colecția muzeului pot obține prin lectura electronică a QR (Quick Response) code-urilor în timpul vizitei.

Colecția de vitralii a Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“

Organizatorii mulțumesc

Ziarului „Cotidianul“
Partener media principal

Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București
Partener logistic

Partenerilor culturali:
Asociația Culturală Patrimoniu pentru Viitor
Centrul de Cercetare Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ Târgu Jiu

Partenerilor media:
Modernism.ro, ArtinfoNews, Radio România Internațional, Contemporanul

sursa: Academia Română

Mergi Sus