http://www.verticalonline.ro – „Undă verde” pentru Brâncuşi, la UNESCO

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a dat “undă verde”, la sfârşitul lunii trecute, înscrierii Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, realizat de  sculptorul Constantin Brâncuşi, pe lista monumentelor UNESCO. Dosarul va fi întocmit de Institutul Naţional al Patrimoniului, în acest scop urmând a fi constituit un comitet pluridisciplinar, format din personalităţi recunoscute ca experţi în opera lui Constantin Brâncuşi.

Deşi Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit sunt singurele lucrări monumentale de for public realizate de Brâncuşi în România, iar acesta e considerat părintele sculpturii moderne la nivel internaţional, operele de la Târgu Jiu nu au fost incluse, până acum, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Asta în condiţiile în care  în România există mai multe situri înscrise până în prezent: Delta Dunării, Mănăstirea Hurez, Bisericile pictate din nordul Moldovei, Aşezări săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, Fortăreţe dace din Munţii Orăştiei, Biserici de lemn din Maramureş, Centrul vechi istoric din Sighişoara şi Biserica Învierii de la Mânăstirea Suceviţa.
De acum, însă, România are toate şansele să-şi înscrie operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu pe Lista UNESCO. Asta pentru că, în urma Hotărârii 83/28.02.2011 a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu prin care au fost demarate procedurile, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin Direcţia Patrimoniu Cultural a transmis Consiliului Local, prin adresa 2269/28.06.2011: „(…) Vă aducem la cunoştinţă că Institutul Naţional al Patrimoniului va elabora dosarul de includere a ansamblului în Lista patrimoniului mondial. În acest scop, în cadrul institutului, urmează a fi constituit un colectiv pluridisciplinar, în care urmează a fi cooptaţi şi experţi recunoscuţi în opera marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Din partea Institutului Naţional al Patrimoniului este desemnat un colectiv format din: Cristina Ionescu, Daniela Mihai şi Anca Filip.”
Aceste demersuri au fost iniţiate de noul şef al Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Ovidiu Popescu: „Nu înţeleg cum e posibil ca, până acum, nimeni să nu se fi preocupat de această problemă. Nu e uşor, dar e important ca situl Calea Eroilor să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO. După ce operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu vor intra în această zonă specială de protecţie, nimeni nu va mai putea să facă ceva, fără să respecte întru-totul normele impuse în cazul monumentelor recunoscute la nivel internaţional, indiferent că e vorba despre restaurare, amenajare peisagistică, sau urbanism.”

Ce e UNESCO?
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) este instituţia internaţională care a propus un plan de protejare a bunurilor culturale şi naturale din lume, prin Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, care a fost aprobată în anul 1972. De atunci şi până în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au fost înscrise 936 de situri, dintre care 725 culturale, 183 naturale şi 28 mixte. Dintre acestea, printre cele mai renumite se află: Marele Zid Chinezesc, Teba, Catedrala Notre Dame  (Franţa), Muntele Athos (Grecia), Monumentul Taj Mahal (India), Veneţia şi laguna sa (Italia), Centrul istoric din Sankt Petersburg (Rusia).

Articol de Aura Stoenescu pe 6 Iulie 2011

http://www.verticalonline.ro/unda-verde-pentru-brancusi-la-unesco

 

Mergi Sus