Nominalizările Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” pentru Premiul Național „Brâncuşi”, 2016

Maxim DUMITRAŞ, pentru expoziţia intitulată Absenţe încercuite, deschisă în perioada

19 februarie – 16 martie 2016, la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. Expoziţia a fost vernistă în cadrul Colocviilor Brâncuşi – manifestare cultural-ştiinţifică dedicată împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Înăuntrul pietrei am făcut golul, ca să poată fi locuită piatra. De gol să poată fi locuită”, zice Maxim Dumitraş. Şi mai departe: „Sculptura aduce cerul în fața ochilor, ca să poată fi privit. Are loc o schimbare totală de perspectivă, unde, în primul rând, nu mai interesează materia sculpturii, ci spațiul care o înconjoară. Dar nu spațiul apropiat ei, din preajma ei, ci acela cosmic. Sculptura devine un limbaj al spațiului nemărginit, un discurs despre el. Prin sculptură spațiul își dezvăluie cea de-a patra sa dimensiune: timpul. Absența locuită (încercuită) este cerul care își dă timp ca să poată fi. Prin sculptură, absența devine locuită de ea însăși”.

Expoziţia, în sine, este mai mult decât un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, este o întâlnire de un alt ordin în plan spiritual cu opera celui care a schimbat paradigmatic destinul sculpturii universale, un altfel de mod de a se defini pe sine şi de a se situa în raport cu Universalul.

Maxim Dumitraş a studiat la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, în prezent fiind directorul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, muzeu pe care l-a înfiinţat. Este membru UAP, iar în decursul timpului a avut numeroase expoziţii personale sau de grup, fiind, totodată, curator şi participant la numeroase simpozioane de sculptură în ţară şi străinătate.

Ioan RUSU, pentru expoziţia retrospectivă de sculptură deschisă, în perioada 10 – 28 august 2016, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Sculptorul a expus în sălile Muzeului de Artă o selecţie de 40 de lucrări de dimensiuni, materiale şi tehnici diferite, o caracteristică a acestora fiind determinată de atitudinile umane.

În acest sens, la vernisajul expoziţiei, criticul Vasile Radu a vorbit despre „drumul străbătut” de sculptor, spunând că acesta a fost „presărat de oameni, chipuri emblematice şi eroi, dar şi eroi emblematici ai fiinţei, chipuri de copii, corpuri febrile de adolescente, maternităţi vivante, un popor de personaje care au o dimensiune comună – exprimă sentimentele benigne ale vârstelor, puritatea, ingenuitatea, încrederea, solemnitatea, îndrăzneala şi aventura tinereţii – fiecare dintre acestea, forme vii prin care se manifestă viaţa omului”.

Sculptorul Ioan Rusu, născut în 26 ianuarie 1941 la Someşeni, astăzi cartier al Clujului, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1965, fiind unul dintre studenţii preferaţi ai maestrului Romul Ladea.

Membru UAP, cu o bogată activitate expoziţională, Ioan Rusu s-a bucurat de-a lungul vremii de numeroase aprecieri critice şi participări la numeroase tabere artistice şi simpozioane de sculptură.

Virgilius MOLDOVAN, pentru expoziţia de sculptură „Hipercarne”, deschisă în perioada 20 octombrie – 1 decembrie 2016, la Muzeul de Artă Craiova – Palatul „Jean Mihail”.

În comunicatul Muzeului de Artă Craiova se menţionează că artistul „sculptează preponderent, dar nu exclusiv, figuri şi trupuri umane, într-o manieră aparent hiperrealistă. Cel mai adesea, ele sunt supradimensionate şi impresionează datorită unei meticuloase concentrări asupra detaliului anatomic, exhibat cu o sinceritate cinică şi dureroasă”.

Îndemnaţi de organizatorii expoziţiei vom descoperi în lucrările expuse „semnificaţia şi impactul unui nou tip de materie, specific unei perioade de decadenţă a civilizaţiei: hipercarnea. Aceasta, fiind născută din indiferenţa abulică a unei creaturi care, după pierderea spiritualităţii, a pierdut complet şi controlul asupra propriei biologii, nu e de natură să ne placă, pentru că nu ne flatează.”

Virgilius Moldovan s-a născut la Braşov, în 1955, fiind absolvent al secţiei de sculptură din cadrul Academiei de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Din anul 1986 este stabilit şi lucrează la Viena, participând la numeroase expoziţii personale şi de grup, fiind câştigătorul unor premii importante, cum ar fi Medalia de Aur pentru sculptură la Bienala Internaţională de Artă de la Florenţa (1999).

Mergi Sus