Toaca

Monument de sculptură ‘TOACA’

Autor: Ilarion Voinea
Loc de amplasare: Strada Magheru – Zona Spital
Dimensiuni: 6×3,9×1,2
Material: Calcar de Podeni

„Lucrarea se leagă atât de trecerea timpului, în sine cât şi de verbul „a toca“, cu toate conotaţiile lui; trecerea timpului, acest dialog între înălţare şi coborâre, coborârea nu în sensul unei prăbuşiri şi a unei continuităţi, nuanţe, se vede clar, venite din tradiţia noastră dominată de biserica creştină. Ea face parte dintr-un ciclu mai vechi de lucrări, pe care mă bucur că am avut ocazia să-l materializez în piatră, ciclu intitulat „Intuiţii arhetipale“ şi care porneşte de la ideea măsurării timpului ca o cumpănă, acest ritm care a impresionat, niciodată n-am ştiut de ce, al instrumentului banal care se cheamă toaca, şi am încercat, pe puterile mele, să-l transform în glasul pietrei. Sper să fi reuşit să-l fi dus cât mai departe. Ruperile care se văd sunt făcute intenţionat, ele se leagă de aceeaşi trecere a timpului, de aceeaşi scurgere şi aceeaşi revenire.
Raportul dintre verticală şi orizontală se încadrează în numărul de aur şi am încercat să fie cât mai bine dozat în dialogul, în limbajul plastic găsit de mine acolo rolului liniilor oblice. Compoziţia se cheamă Toaca, ea nu are numai înţelesurile pe care vi le-am spus eu, mai are un sens intim, legat de dispariţia mamei mele în această primăvară.
Aşadar, prin memoria ei, vreau să o dedic şi celor care în decembrie 1989 au avut îndrăzneala să tragă cu pieptul în gloanţe, pentru ca noi acum să respirăm un pic mai liber sau să încercăm aerul libertăţii.”

Mergi Sus