Unul dintre cei mai valorosi pictori ai Serbiei, Ratko Lalic, la Targu Jiu

Vineri, 1 iunie a fost vernisată la Târgu Jiu în sălile Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” expoziţia de lucrări aparţinând unuia dintre cei mai valoroşi pictori sârbi, Ratko Lalic. Evenimentul, organizat de Centrul Municipal de Cultură   „Constantin Brâncuşi” a polarizat atenţia publicului iubitor de artă din Târgu Jiu prin calitatea picturii artistului sârb, dar şi prin dimensiunile lucrărilor sale.

Ratko Lalic s-a născut în 1944. În 1959 a fost admis la Şcoala de arte aplicate din Sarajevo. În 1968 intră la Facultata de Filosofie din Belgrad, clasa de istoria artei. Aici aprofundează cultura şi mitologia greacă, studiile biblice, dar şi arta bizantină. Un an mai târziu este admis şi la Academia de Arte din Belgrad începând să studieze desenul cu profesorul Aleksander Lucovic şi grafica la clasa profesorului Stoian Celic.

A continuat studiul picturii în Italia, la Veneţia, Padovaa, Florenţa şi Roma, unde a studiat intens pictura Renaşterii italiene. În 1975 face o călătorie de documentare în Rusia unde vizitează marile muzee din Moscova, Leningrad şi Riga. Din 1981 devine profesor la Academia de Artă din Sarajevo, iar din 1983, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, apoi, în 1987, preşedintele artiştilor plastici din Bosnia şi Herţegovina.

Din 1993 este profesor la Universitatea de Artă din Belgrad. Cariera sa de dascăl se împleteşte cu cea de artist, iar în 2009 primeşte din partea Universităţii din Belgrad Placheta de recunoaştere pentru merite artistice şi contribuţia adusă la dezvoltarea Facultăţii de Arte Aplicate.

A participat la peste 300 de expoziţii de grup şi 50 individuale, lucrările sale fiind prezentate şi apreciate în Serbia, Spania, Franţa şi acum şi în România. Tablourile sale se regăsesc în muzee de artă din Sarajevo, Banjaluka, Pazarevac, în Belgrad, dar şi în colecţii private precum cele ale Alfa Bank, Siemens sau Zepter Museum din Belgrad. Satul de vacanţă de la Mokra Gora, aparţinând celebrului regizor şi muzician Emir Kusturica, este decorat, de asemenea, cu lucrările lui Ratko Lalic.

Expoziţia de la Târgu Jiu este deschisă publicului până pe 30 iunie, din data de 3 iulie lucrările sale fiind prezentate la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Mergi Sus