Atelierele Brâncuşi: „Incursiune în memoria pietrei” Simpozion Internaţional de Sculptură, Târgu-Jiu, 2017

Simpozionul Internaţional de Sculptură din cadrul Atelierelor Brâncuşi, numit în acest an „Incursiune în memoria pietrei”, se va desfăşura, conform tradiţiei, în municipiul Târgu-Jiu, în perioada 1 august – 3 septembrie 2017. Organizatorii sunt Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, având ca parteneri Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român.

Vor participa şase artişti plastici profesionişti: Gheorghe Zărnescu, Mihai Ţopescu (România), Colin Figue (Anglia), Rumen Dimitrov (Bulgaria), Shan-Chi Teng (Taiwan) şi Yoshin Ogata (Japonia). Curatorul taberei de sculptură este, ca şi în anii trecuţi, Vlad Ciobanu, sculptor profesionist, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Artiştii prezenţi au o activitate artistică impresionantă, având în palmares numeroase expoziţii personale şi de grup, premii şi burse, participări la simpozioane de sculptură în ţară şi străinătate.

Deschiderea oficială a taberei va fi în data de întâi august, la orele 13:00, la Centrul multifuncţional Bârseşti. Conform regulamentului, artiştii se obligă să realizeze şi să predea lucrările până la data de doi septembrie şi să transmită prin act de donație Primăriei Municipiului Târgu-Jiu drepturile de autor, inclusiv cesiunea exclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra lucrărilor, pe toată durata existenţei acestor opere şi pe toate teritoriile, în conformitate cu Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.

Organizatorii asigură transportul participanților din localitatea de domiciliu până la Târgu-Jiu și retur, masa şi cazarea acestora pe durata simpozionului, materiale de lucru pentru fiecare artist (bloc de andezit cu dimensiuni adecvate – aprox. 2 m.c.) şi spaţiu adecvat de lucru. Ei plătesc sculptorilor, după predarea lucrărilor, indemnizații de participare conform contractelor încheiate cu fiecare în parte.

Sponsorii sunt firmele „Andezitul SRL” (care va pune la dispoziție blocurile de andezit din care se vor executa lucrările) „Bosch” și „Triton” (care vor furniza, ca și anul trecut, sculele și consumabilele necesare prelucrării pietrei).

Lucrările realizate în ediția 2017 vor îmbogăţi colecţia de artă contemporană a Municipiului Târgu-Jiu, contribuind la transformarea oraşului într-un veritabil muzeu de artă în aer liber.

Sorin Buliga

Mergi Sus