Vizitatori straini in Orasul lui Brancusi

Domnul Tai-Jung Um, sculptor, profesor emerit din Coreea de Sud, a vizitat Tg-Jiul in decembrie 2014.
Iata impresiile sale intr-o scrisoare adresata domnului primar al Municipiului Targu Jiu- dr. ing. Florin Circiumaru.

Sunt un sculptor coreean, nascut in Coreea in 1938. In prezent, sunt membru in Academia Nationala de Arte din Coreea si am fost devotat toata viata muncii in domeniul sculpturii, inspirate de Brancusi, tatal sculpturii moderne.
In 1998, am avut oportunitatea unei vizite in Tg-Jiu, Romania pentru prima data si am fost impresionat de operele lui de aici si din Hobita, unde s-a nascut, Coloana fara Sfarsit. Era in restaurare atunci, asa ca nu am putut-o vedea.
Dupa 16 ani, am avut a doua sansa sa vizitez Tg-Jiul intre 22 decembrie si 26 decembrie 2014 si am putut astfel vedea tot Ansamblul Brancusi.

Operele acestea au fost bine conservate intr-un mediu potrivit, ceea ce m-a impresionat. Coloana, pe care o vazusem doar in poze, mi-a aparut ca o viziune socanta. Multumesc orasului Tg-Jiu pentru ca mi-a permis sa observ aceste opere liber si in perioade diferite de mai multe ori.
Am vizitat locul de nastere al lui Brancusi, precum si manastirea Tismana de doua ori. Ca un mare admirator al lui Brancusi, am simtit eternitatea acestor opere de arta. Aplaud ideea orasului de a amplasa operele intr-un parc, unde oamenii au acces direct la ele.
Multumesc domnului Primar pentru eforturile de a conserva o asa mostenire culturala a omenirii. Ca vizitator strain, am fost impresionat de nivelul inalt de cultura al Romaniei si de umanismul calduros al oamenilor sai. Mi-am dat seama de marele potential si de forta acestui popor pentru viitorul stralucit al Romaniei.
Va doresc un An Nou fericit, sanatate si noroc in anul care vine.

Va multumesc!
Seul, 8 ianuarie 2015.

Mergi Sus