Prima zi a lunii august a marcat și debutul ediției a XIII-a a Simpozionului Internațional de Sculptură, în prezența artiștilor invitați, a oficialităților locale și a reprezentanților Institutului Cultural Român.
După intonarea Imnului de Stat al României, precum și a imnului orașului, au fost rostite mesajele de salut din partea viceprimarului Municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, vicepreședintelui Consiliului Județean Gorj, Ciprian Florescu și a subprefectului Județului Gorj, Sorin Arjoca. Directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Doru Strâmbulescu a subliniat activitatea și experiența profesională a artiștilor participanți: „Toți sunt oameni cu un CV foarte important, cu o bogată activitate artistică pe plan național și internațional, cu opere care se găsesc pe toate meridianele globului”.
Este vorba despre șase sculptori: Antonis Myrodias din Grecia, Chiu Tai-Yang din Taiwan, Katt Latika din India, Nicolae Fleissig care reprezintă diaspora românească din Franța, Panaite Chifu și Vlad Ciobanu, curatorul simpozionului, din România. Ca o noutate pentru taberele de sculptură organizate de-a lungul anilor la Târgu Jiu este materialul de lucru, andezitul, o rocă foarte dură și mult mai greu de prelucrat.
La buna desfășurare a simpozionului au contribuit și sponsorii: Andezitul SRL din Măgura Ilvei, jud. Bistrița-Năsăud, care a furnizat blocurile de andezit, cunoscuta firmă de instrumente și dispozitive electrice Bosch care, prin intermediul partenerului Triton, a pus la dispoziție gratuit polizoarele unghiulare și discurile de tăiat și debitat, precum și societățile comerciale ale Primăriei Târgu Jiu, Edilitara Public SA și Apa Regio Gorj care sunt partenerii tradiționali ai Centrului Brâncuși în organizarea simpozioanelor de sculptură.
Reamintim că ediția din acest an a Atelierelor Brâncuși beneficiază de implicarea directă, în calitate de co-organizatori, a Institutului Cultural Român și a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Centrul Brâncuși