La 50 de ani de la moartea Arethiei Tătărescu, Liga Femeilor Gorjene ce-i poartă numele a organizat un program care să o omagieze pe cea supranumită „Marea Doamnă a Gorjului interbelic”. Inițiativa Ligii conduse de doamna prof. Gabriela Popescu a fost susținută de Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.
Principalul punct din program a fost simpozionul desfășurat la Muzeul de Istorie din strada Geneva. Amintirea distinsei figuri a Arethiei Tătărescu a fost evocată printr-o expoziție de fotografii de epocă, multe dintre ele inedite. Despre activitatea culturală și socială a Arethiei Tătărescu și a Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, pe care aceasta a înființat-o în 1921, a vorbit doamna profesoară Gabriela Popescu. După cum se cunoaște, respectiva asociație a avut numeroase inițiative culturale în perioada dintre cele două războaie, ridicarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu fiind unul dintre cele mai importante proiecte comemorative dedicate eroilor gorjeni. Istoricul și semnificația sa au fost prezentate de prof. dr. Zenovie Cârlugea, coautor al lucrării „Arethia Tătărescu, Marea Doamnă a Gorjului interbelic”, alături de Zoia Elena Deju.
A urmat comunicarea „Contribuția Ligii Femeilor Gorjene la finalizarea Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel din Târgu-Jiu”, autori dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu, consilieri ai Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”. S-a arătat faptul că în anul 1935, Liga a preluat pe cheltuiala sa terminarea lucrărilor la biserică, întrucât în paralel se lucra și la prelungirea străzii care urma să lege cele două parcuri unde se ridicau operele brâncușiene și pe traseul căreia se afla lăcașul de cult. În timpul prezentării au fost difuzate imagini din timpul inaugurării sfântului lăcaș de la data de 7 noiembrie 1937, înregistrate pe peliculă de către însuși Constantin Brâncuși, participant la acel eveniment. Sorin Buliga a accentuat legătura pe care marele artist a avut-o cu biserica încă din copilărie, fapt care s-a reflectat permanent în opera sa, și în special în ansamblul monumental de la Târgu-Jiu.
În finalul simpozionului a vorbit prof. dr. Ion Mocioi despre legăturile de prietenie ale lui Constantin Brâncuși cu familia Tătărescu, dar și cu alte mari personalități ale vremii, dintre care figura regelui Carol al II-lea s-a detașat în mod special.
Toți vorbitorii au scos în evidență faptul că Liga Femeilor Gorjene, prin președinta sa, Arethia Tătărescu a avut rolul decisiv în ridicarea la Târgu-Jiu a monumentalului ansamblu închinat eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Dorința sculptorului plecat din Hobița de a lăsa ceva măreț patriei sale s-a întâlnit providențial cu inițiativa doamnelor Gorjului de a preamări faptele vitejești ale soldaților români. Astfel, în anul 1938, pe 27 octombrie, a fost inaugurat la Târgu-Jiu Ansamblul sculptural format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Operele brâncușiene au fost amplasate pe „Calea Eroilor”, care pornea de la digul Jiului, trecea pe sub Portal, înconjura Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” și se termina la baza Coloanei Recunoștinței.
În amintirea Arethiei Tătărescu a fost oficiată o slujbă de pomenire la aceeași biserică de pe axa Eroilor, iar la finalul simpozionului toți cei prezenți au participat la depunerea unei coroane de flori la bustul amplasat în parcul ce poartă numele Arethiei Tătărescu din proximitatea Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”.
Adina Andrițoiu