Atelierele „Constantin Brâncuși”, Târgu Jiu, ediția 2023. Simpozionul internațional de sculptură

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” va organiza manifestarea artistică Atelierele „Constantin Brâncuși”, ediția 2023 (din cadrul programului „Esența lucrurilor”), care va cuprinde mai multe evenimente: Simpozionul internațional de sculptură (în perioada 7-31.08.2023), Concursul de arhitectură „Acasă la Brâncuși” (22-31.08.2023), Concursul de benzi desenate „Acasă la Brâncuși” (22-31.08.2023) și Simpozionul de pictură și grafică Iosif Keber (22-31.08.2023).
Simpozionul internațional de sculptură va avea loc la Peștișani, deschiderea festivă a acestuia fiind în data de 7.08.2023. Vor participa următorii artiști, din țară și din străinătate: Eugen Florin Barzu (România), Valentin Vârtosu (Republica Moldova), Francesco Panceri (Italia), Dumitru Ioan Șerban (Italia), Oscar Aguirre Comendador (Spania), Mircea Lăcătuș (SUA), Ovidiu Nicolae Popa ( curator , Romania ). Selecția lucrarilor s-a realizat pe baza desenelor și machetelor trimise anterior la Centrul Brâncuși.
Materialul de lucru este marmura de Rușchița, care are o varietate de culori foarte plăcute (alb, alb-gălbui, roz etc.), cel mai adesea aceasta este roz și e străbătută de venaturi de culori mai închise (cenușii sau chiar negre).
Îi prezint, pe scurt, pe sculptorii participanți la simpozion și activitatea profesională a acestora.

Eugen Florin Barzu a urmat Liceul de Arte Plastice „Ion Vidu“ din Timişoara și Universitatea Națională de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, filiala Timişoara, doctor în arte vizuale și cadru didactic universitar (cu gradul de conferentiar dr.) la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte. A fost membru în diverse comisii ale unor prestigioase instituții de cultură din România (în 2016, membru al Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public din Ministerul Culturii). A beneficiat de mai multe burse de studiu și documentare în orașele Veneția, Florența și Roma. A participat la numeroase expoziții de grup (Timișoara, București, Caransebeș, Arad, Budapesta, Bellevile – Franța) și la simpozioane naționale și internaționale de sculptură: Drăgășani, Caransebeș, Sibiu, Arad, Târgu Jiu, Canavese, Ormea (ambele în Italia), Kikinda (Serbia).
Valentin Vârtosu, născut la Soroca, în Republica Moldova, trăiește actualmente în Chișinău, unde a urmat Colegiul de Construcţii și apoi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Arte Plastice și Design (urmând, tot aici, și cursurile de masterat). Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iaşi, și membru al International Association of Art, UNESCO. Din 1985 a participat la majoritatea expoziţiilor organizate de Uniunea Artiștilor Plastici şi de Ministerul Culturii din Republica Moldova și, de asemenea, la mai multe expoziții organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. A participat la simpozioane de sculptură, la nivel național (în Republica Moldova și România) și internațional: Chișinău, Ungheni, Criuleni, Moinești, Bacău, Deda Bistra, Galați, Ploiești, Ovidiu, Hârsa, Voluntari, Lituania și Serbia). A executat lucrări de for public în Republica Moldova și în România. Operele sale sunt incluse în numeroase colecții publice și particulare din Republica Moldova, Canada, ltalia, Austria, România, Germania și Serbia. A câștigat mai multe concursuri și a luat luat numeroase premii, trofee, medalii și diplome de excelență.
Francesco Panceri este sculptor italian, originar din localitatea Crema, unde a urmat o școala de artă și apoi „Accademia di belle arti di Brera” din Milano, specializarea sculptură. Mai multe dintre lucrări sale sunt incluse în colecții publice sau particulare din Italia (Crema, Cremona, Pisa, Ascoli, Chieti, Urbino, Pescara, Trento, Udine, Milan, Rome), Germania, Olanda, Belgia, Albania, China, Japonia, Polonia, Siria, India, Slovenia, Korea și Turcia. A participat la numeroase simpozioane de sculptură, naționale și internaționale, din: Italia (Crema, Lodi, Orzinuovi, Comezzano, Albiano), China, Turcia, Coreea de Sud, Georgia, Iran, India, Siria, Albania.
Dumitru Ioan Șerban a urmat Liceul „Nicolae Tonița” și Academia de Arte Frumoase din București. A beneficiat apoi de mai multe stagii de pregătire în artele plastice și în restaurare, urmând cursuri de specialitate la București (în restaurare, la Ministerul Culturii), Brighton (Anglia) și Udine (Italia). A participat la diverse expoziții de grup (București, Costinești, Atena, Veneția, Verona) și la simpozioane internaționale de sculptură: Trieste, Udine, Sardinia, Ungaria, India, Turcia, Noua Zeelandă, Iran.
Oscar Aguirre Comendador este născut în Cuba (unde a urmat Institutul Superior de Arte din Havana), dar trăiește și muncește în Spania (Valencia). A participat la numeroase simpozioane de sculptură din India, Slovenia, Portugalia, Insulele Canare, Franța, Belgia, Arabia Saudită, Argentina, SUA, Germania, Cipru, Japonia, Spania, Muntenegru, Egipt. Lucrările sale se află expuse în instituții culturale din numeroase orașe din lume, care au găzduit simpozioanele respective.
.Mircea Lăcătuș a urmat Liceul de Artă din Arad și Univeritatea Națională de Artă din București (având și titlu de master). Ulterior se stabilește la Viena, unde obține titlul de „Magister in Art” al Universității din Viena. În 2013, a fost Profesor invitat la Universitatea din Alabama din Huntsville (SUA), iar în prezent este profesor la Oakwood University din același oraș american. Începând cu anul 1985, participă la numeroase expoziții, personale sau de grup (București, Arad, Eggenburg, Ebenfurth, Neusiedl, Viena, Huntsville, Tennessee Valley, Hanceville, New York) și la simpozioane de pictură și de sculptură (Neusiedl, Andau, Croația, India, SUA). Lucrările sale de sculptură și de grafică se află în colecții private din România, Ungaria, Croația, Austria, Germania, Franța, SUA. A creat mai multe lucrări monumentale în România, la Miniș, Tușnad, Simeria, Bran. A realizat, de asemenea, scenografia pentru mai Lucrările multe piese de teatru din Viena și SUA și este autorul unei cărți de poezie publicate și premiate la Viena.
Ovidiu Nicolae Popa a urmat Liceul de artă „Nicolae Tonitza” și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Este sculptor, restaurator, profesor și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București, secția sculptură. Din 1986 și până în prezent a participat la numeroase expozitii de grup , atat in tara cat si in strainatate ( Bucuresti , Bistrita , Negresti Oasi , Iasi , Bratislava Sinaia , Viena , Focsani , Andau , Ramnicu Valcea ,Calimanesti , Novosibirsk ) . A participat la simpozioane nationale si internationale de sculptura si pictura ( Romania , Austria , Republica Moldova , Ungaria , Rusia , Slovacia ) A primit numeroase medalii si diplôme de excelenta . Lucrările sale se află atât în muzee, cât și în colecții particulare din România, Grecia, Ungaria, Austria, Franța, SUA, Germania și Rusia.

Lucrarile realizate în cadrul simpozionului vor face parte din Colecția de Artă Contemporană a Municipiului Târgu Jiu, îmbogățind astfel patrimoniul cultural al orașului.
Sorin Buliga

HTML tutorial

Mergi Sus