Colocviul Internaţional Brâncuşi

La 27 octombrie 2018 se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu.
Cu acest prilej, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” organizează la Târgu Jiu, în perioada 24 – 28 octombrie 2018, Colocviul Internaţional „Brâncuşi”, cu titlul „Ansamblul Monumental Brâncuşi, Târgu Jiu – 80 de ani”.
Evenimentul închinat ansamblului monumental va constitui un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX, devenind un punct de reper pentru arta modernă şi contemporană, fiind gândit ca un eveniment cultural prin care se oferă comunităţii naţionale şi internaţionale o nouă percepţie asupra reprezentativităţii şi unicităţii ansamblului brâncuşian, a valorii sale universale, în contextul recentelor cercetări întreprinse de specialişti şi a numeroaselor studii ştiinţifice apărute în existenţa de 80 de ani a operei, procedând astfel, la constituirea unui cadru de colaborare între autorităţile şi instituţiile româneşti de specialitate cu atribuţii pe plan naţional şi internaţional în domeniul culturii şi patrimoniului cultural.
Au confirmat prezenţa la Târgu Jiu, în zilele respective, specialişti ai operei marelui sculptor din ţară şi străinătate, specialişti în conservare-restaurare, precum: Doina Lemny, Jonathan Wood, Friedrich Teja Bach, Alison Wilding. Vor fi, de asemenea, prezente la Colocviu şi vor susţine comunicări numeroase personalităţi ale vieţii noastre academice şi culturale.
În cadrul programului vor avea loc expoziţii, lansări de carte dedicate lui C. Brâncuşi şi operei sale, prezentări de filme şi documente şi Gala Premiului Naţional Constantin Brâncuşi pentru anul 2017.
Colocviul se va desfăşura sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Mergi Sus