COMUNICAT DE PRESĂ


Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Ambasada României în Republica Belarus, Muzeul de Istorie a orașului Minsk, Galeria Mihail Savitskyi, Academia de Arte și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Belarus, Primăria oraşului Minsk, Televiziunea Națională din Belarus, Editura Zvezda, Filarmonica de Stat din Republica Belarus au organizat în perioada 14-20 noiembrie 2016, la Minsk, un amplu eveniment cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

În cadrul acestui proiect, purtând titlul generic – Români în cultura universală, iniţiat de Ambasada României, s-a omagiat Anul Brâncuși în Republica Belarus, continuând astfel dialogul dintre artiștii şi oamenii de cultură din cele două țări.

Evenimentul a debutat, luni 14 noiembrie 2016, cu vernisajul unei expoziții româno-belaruse de sculptură, pictură, grafică și fotografie la Galeriile Muzeului de Istorie din Minsk.

Expoziția, intitulată Omagiu Lui Brancuşi, a reunit lucrări semnate atât de autori români, cât și de artiști belaruși. Printre aceștia numărându-se sculptorii Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș, Nicolae Fleissig, Panaite Chifu, Neculai Păduraru, Valer Neag, Ioan Pop-Vereta, Mihai Țopescu, Ionel Iștoc, Ioan Grecu, partea belarusă fiind reprezentată prin lucrări semnate de Mihail Borozna, Vladimir Zinkevici, Serghei Așuha, Fiodor Șurmeleov, Evgheni Ivanov şi Iurii Iakovenko.

Totodată, în expoziţie au fost expuse fotografiile reprezentând imaginii din timpul ridicării Coloanei fără Sfârşit. Fotografiile fac parte din colecţia Gorjan, drepturile de a fi prezentate fiind acordate de către doamna Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a realizat tehnic această capodoperă a artei moderne, Centrului Brâncuşi.

Este de menţionat faptul că, expoziţia de fotografie a trezit un viu interes din partea tuturor participanţilor la vernisaj, curiozitatea şi dorinţa de înţelegere a acestora fiind la un nivel maxim.

Expoziția a fost deschisă de Viorel Moșanu, ambasadorul României la Minsk, și de Boris Svetlov, ministrul Culturii al Republicii Belarus. Au luat cuvântul domnul Vlad Ciobanu, curatorul expoziției din partea României, doamna Ekaterina Kenigsberg, curatorul din partea belarusă, Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Mihail Borozna, rectorul Academiei de Arte din Republica Belarus, și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Cu toţii au subliniat importanţa dezvlotării relaţiilor culturale dintre cele două ţări, în acest context fiind evidenţiată importanţa operei lui Constantin Brâncuşi, ca temei al evoluţiei artei moderne şi contemporane.

Vernisajul, la care a participat un numeros public alcătuit din personalităţi culturale şi artistice române şi belaruse, ambasadori ai mai multor state acreditaţi la Minsk, mass-media locală şi naţională belarusă, s-a incheiat cu un concert de piese muzicale inspirate din folclorul românesc, semnate de compozitorul Erik Satie, prietenul lui Brâncuși, „Sunete fundamentale” (Trois Gnossiennes), interpretat de pianistul Artem Șaplyko, solist al Filarmonicii de Stat din Republica Belarus.

Marţi, 15 noiembrie 2016, la Academia de Arte a Republicii Belarus, a avut loc un colocviu ştiinţific, în cadrul căruia Doru Strîmbulescu a prezentat prelegerea „Conceptul unitar al ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu în viziunea filosofului Constantin Noica”, iar sculptorul Vlad Ciobanu a vorbit despre școala românească de sculptură.
Pe parcursul colocviului a fost prezentat filmul de promovare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, iar, la final, a fost o sesiune de întrebări și răspunsuri cu studenții și profesorii de la prestigioasa instituție de învățământ din Republica Belarus.

Pe data de 16 noiembrie 2016 membrii delegației române au beneficiat de un tur al orașului Minsk și al împrejurimilor, însoțiți de Ryhor Sitnica, președintele UAP din Belarus, Alexander Șapo, șeful secției de sculptură a UAP belarus și Vladimir Slobodcikov, șeful catedrei de sculptură a Academiei de Arte belaruse, urmat de vizite la câteva ateliere ale artiștilor plastici belaruși.

În data de 20 noiembrie lucrările sculptorilor români, prezenţi în expoziţia de la Minsk, s-au reîntors în ţară.

Pentru Catalogul expoziției de la Minsk apasă aici.

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”

Mergi Sus