COMUNICAT DE PRESĂ

Colocviile Brâncuşi la Târgu-Jiu: „Brâncuşi eternul”

Contribuția genială adusă de Constantin Brâncuşi la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura modernă (începând cu anul 1907, când creează la Paris Sărutul) este un fapt unanim recunoscut. Influenţa sa a fost puternic resimţită nu numai în sculptura modernă şi contemporană, dar în general în arta şi arhitectura secolelor XX – XXI, aşa cum se consideră astăzi.
La 60 de ani de la moartea creatorului sculpturii moderne, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Filiala Târgu-Jiu a U.A.P. din România, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică „Constantin Brâncuşi”, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Universitatea „Constantin Brâncuşi” şi Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu” organizează la Târgu-Jiu, în perioada 15-16 martie 2017, un amplu eveniment înscris sub genericul „Brâncuşi eternul”, eveniment ce face parte din seria manifestărilor culturale desfăşurate în cadrul „Colocviilor Brâncuşi”.

Manifestările încep pe data de 15 martie 2017, ora 10.00, la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu, cu prezentarea filmului „Brâncuşi”, producție din anul 1996, în regia lui Cornel Mihalache. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă va avea loc vernisajul expoziţiei „Desenul Post-Brâncuşi”, eveniment al cărui director de proiect este pictorul Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu-Jiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România, echipa curatorială fiind alcătuită din criticul de artă Pavel Şuşară, care va şi prezenta expoziţia, alături de artiştii plastici Mihai Ţopescu, Florin Gheorghiu şi Zuzu Caratănase. Aflată la a doua ediţie, expoziţia reuneşte un număr impresionant de lucrări, fiind un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi de către artiştii plastici români. În cadrul aceluiaşi eveniment, de la orele 18.00, se vor lansa cărţile „Brâncuşi” de Ana Calina Garaş şi „Coada dracului – Cartea înstrăinării” de Bata Marianov.

Manifestările vor continua în data de 16 martie 2017, tot de la ora 10.00, cu conferinţa „Constantin Brâncuşi – necesitatea înfiinţării unui Muzeu Naţional de Artă Modernă”, susţinută de Pavel Şuşară în sala de conferinţe a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Campusul studenţesc „Debarcader”. Conferinţa va fi urmată de o dezbatere pe această temă. De asemenea, în program vor fi incluse discuţii şi prezentări făcute de arhitectul Dorin Ştefan, referitoare la stadiul proiectului de amenajare şi modernizare a străzii „Calea Eroilor”, o succintă prezentare a rezultatelor obţinute în urma cercetărilor efectuate în cadrul procesului de monitorizare a ansamblului brâncuşian, iar directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, domnul Ştefan Bâlici, va prezenta stadiul întocmirii dosarului de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO. La toate aceste evenimente sunt aşteptați să participe ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuţ Vulpescu, autorităţi publice locale, parlamentari, membrii consiliului ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, critici şi istorici de artă, o serie întreagă de oameni de cultură.

În după-amiaza aceleaşi zile, de la orele 14.00, va avea loc în Parcul Central, între Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, vernisajul expoziţiei „Brâncuşiana copiilor”, curator al acestui eveniment artistic dedicat tinerelor talente fiind Daria Haidău, directorul Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu”.

La Universitatea „Constantin Brâncuşi” (Campus studenţesc „Debarcader”), la orele 14.30, se va lansa cartea „Documente din arhivele naţionale ale judeţelor Gorj şi Dolj cu privire la Ansamblul sculptural brâncuşian de la Târgu-Jiu”, coordonată de dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, consilieri în cadrul Centrului „Brâncuşi” (prezintă dr. S. L. Buliga).

Manifestările se vor încheia, la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei „Versant aleatoriu” a sculptorului Nicolae Fleissig. Evenimentul ce se va desfășura la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va fi prezenta de criticul de artă Pavel Şuşară.

Deşi trăieşte de ani buni în Franţa, Nicolae Fleissig este un nume important în lumea artelor plastice româneşti, cu numeroase premii şi expoziţii naţionale şi internaţionale, lucrările sale găsindu-se astăzi pe toate continentele lumii. Participant la „Atelierele Brâncuşi”, ediţia 2016, Nicolae Fleissig aduce prin expoziţia organizată la Târgu-Jiu un omagiu deplin marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Mergi Sus