COMUNICAT DE PRESĂ

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu organizează, în data de 19 februarie 2020, Colocviile Brâncuşi, manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși, la 144 de ani de la nașterea sculptorului.

Miercuri, 19 februarie, la Galeriile Municipale de Artă, cu începere de la ora 15.00, va fi vernisată expoziția de grafică și ceramică „A(BIOTIQUE)”, autori Răzvan Dragoș și Ovidiu Ionescu. Dragoș Răzvan Petrișor este un tânăr grafician, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, cu participări la peste 100 de expoziții naționale și internaționale. Ovidiu Ionescu este artist vizual cu specializarea ceramică. In 1989 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, iar din 2010 este doctor în arte vizuale. De asemenea, este lector la Universitatea Națională de Arte. Are o activitate expozițională impresionantă, atât în țară cât și peste hotare, fiind recompensat cu numeroase premii și distincții.

Două conferințe cu subiect incitant vor fi susținute în sala Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, cu începere de la ora 16.00. Prima se intitulează „Constantin Brâncuşi – un sculptor de la răsărit”, susţinută de cunoscutul critic şi istoric de artă Pavel Şușară, urmată de „Premise ale sacrului în sculptura lui George Apostu”, susţinută de Dalina Bădescu, istoric de artă, drd. Şcoala doctorală de arhitectură UAUIM.

Ziua se încheie cu vernisajul expoziției „INVENTAR ICONIC”, autor Dan Palade. Prezintă acad. Sorin Dumitrescu. Dan Palade este un pictor ale cărui prime lucrări erau considerate „instantanee melancolice ale unei lumi ce producea coloși de fier și beton”, viziuni interpretate artistic ale unui comunism industrializat, pe care l-a cunoscut din interiorul fabricilor petrochimice. Miza lucrărilor cu titluri toxice ținea de negarea neantului uitării, a posibilităţii dispariţiei fără urmă a ceea ce a fost imaginaţie, idealul construcţiei prin muncă fericită, consideră criticul Dan Popescu. Prin comparație, lucrările din ultimii ani ale lui Dan Palade se încadrează într-un nou tip de modernism îmbogăţit atât prin îndelunga sa muncă de creaţie, cât şi prin coagulările fireşti înregistrate în evoluţia artelor plastice.

La rândul său, academicianul Sorin Dumitrescu este un pictor și grafician român, discipol al părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, membru corespondent al Academiei Române.

În program este prevăzut și un recital Mircea Suchici, violoncelist al Operei Române din Craiova.

Parteneri ai manifestării sunt Muzeul Național Constantin Brâncuși, Filiala Târgu Jiu a UAP și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Informații sulimentare despre evenimente se găsesc în programul manifestării.

Mergi Sus