Constantin Antonovici (18 februarie 1911 – 5 februarie 2002)

Unul dintre cei mai importanţi discipoli ai lui Constantin Brâncuşi s-a născut în judeţul Neamţ, la 18 februarie 1911. Constantin Bucătaru Antonovici a urmat o carieră strălucită de sculptor în Europa şi Statele Unite ale Americii. Dintre toţi artiştii care au lucrat cu Brâncuşi, a fost singurul posesor al unui certificat de recomandare semnat de acesta.
Constantin Antonovici a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iaşi în anul 1939, apoi a studiat trei ani (1942 – 1945) la Academia de Arte Frumoase din Viena, după care încă doi ani în Tirol. La Paris ajunge în anul 1947, unde îl cunoaşte pe Brâncuşi, alături de care lucrează timp de patru ani.
Motivul central al operei lui Antonovici a fost bufniţa, pe care a reprezentat-o în diferite înfăţişări şi ipostaze.
Din 1953 a activat într-un studio aflat la subsolul catedralei newyorkeze St. John The Divine. Constantin Antonovici a participat la numeroase expoziţii şi a câştigat competiţii de sculptură în Canada, Austria, Franţa, Italia, România şi Statele Unite. Dintre creaţiile sale clasice, amplasate în spaţii publice, trebuie menţionate capacul de marmură de pe cripta episcopului William Manning, o cruce de piatră de doi metri înălţime aflată pe faţada de vest a catedralei de pe Amsterdam Avenue, bustul lui Dwight Eisenhower aflat la Casa Albă.
Fotografiile ne-au fost puse la dispozitie prin amabilitatea d.lui Stephan Benedict, executor testamentar al lui Constantin Antonovici.

Mergi Sus