Contemporan cu Brâncuși

milita         În perioada iunie – august 2014, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu, Consiliul Local și Primăria Municipiului Tg-Jiu, în parteneriat cu Radio România Internațional și Radio Oltenia Craiova, organizează concursul „Contemporan cu Brâncuși”, aflat la a doua ediție. Artista propusă ascultătorilor în acest an este Milița Petrașcu, fostă ucenică a lui Constantin Brâncuși, cea care a realizat și sarcofagul-mausoleu închinat Eroinei de la Jiu aflat în Piața Prefecturii din Tg-Jiu.

De asemenea, Miliței Petrașcu i se datorează, indirect, și realizarea Ansamblului Calea Eroilor de către Brâncuși, având în vedere că ea este cea căreia i s-a propus inițial ridicarea unui monument dedicat eroilor, de către Liga Națională a Femeilor Gorjene. Conștientă că Brâncuși ar fi fost mult mai potrivit pentru realizarea acestui proiect, Milița a refuzat, iar Arethia Tătărescu i-a lansat comanda lui Constantin Brâncuși, care a acceptat cu multă bucurie.

brancusi.poza        Concursul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 ani, indiferent de cetățenie, românilor de pretutindeni, dar și oricărui iubitor de cultură, din țară și străinătate, care dorește să petreacă o vacanță de o săptămână în Gorj, la pensiunea „Pentru tine, prietene!” din comuna Arcani. Câștigătorul premiului va fi desemnat în urma totalizării punctajului obținut pentru răspunsurile trimise pe întreaga perioadă a desfășurării concursului, iar ocupanții locurilor II și III vor primi, de asemenea, premii în cărți și albume.

Întrebările vor fi lansate la Radio Oltenia Craiova în cadrul emisiunii ”Dor de România”, revista radiofonică a românilor de pretutindeni, care se difuzează duminica de la 13.30 la 14.00, realizator și producător Gabriela Rusu-Păsărin, în perioada 1 iunie – 3 august. Răspunsurile la întrebări pot fi trimise fie în plic, pe adresa poștală a Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” sau pe adresa postului Radio Oltenia Craiova, fie prin poșta electronică, la office@centrulbrancusi.ro.

Radio România Internațional va difuza concursul în perioda 15 iunie – 15 iulie, în cadrul rubricilor în limbi străine, de două sau trei ori pe săptămână. Anunțul va fi postat și pe site, pe profilurile de facebook, pe Google+ și pe newsletterul RRI (în română, engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă și chineză). De asemenea, întrebările vor fi postate și pe site-ul RRI, la domeniul „Concursuri”. Răspunsurile pot fi trimise prin e-mail, direct pe site, pe facebook sau prin scrisori și fax.

Bibliografie pentru concurs:

Jianu, Ionel, Brâncuși, Ed. Dacia, 2001

Brezianu, Barbu, Brâncuși în România, Ed. Bic All, 1998

Georgescu-Gorjan, Sorana, Așa grăit-a Brâncuși, Ed. Scrisul românesc, Craiova, 2011

Zărnescu, Constantin, Aforismele și textele lui Brâncuși, Ed. Dacia, Cluj Napoca, 2004

Antonovici, Constantin, Brâncuși maestrul, Ed. Semne, 2002

Ion Mocioi, Brâncuși: Ansamblul sculptural de la Tg-Jiu, Tg-Jiu, 1971

Nistor, Simona, ”Miliţa Petraşcu”, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1973

Vintilă, Petru, ”Miliţa”, Ed. Heliopolis, Bucureşti, 2006

Vlasiu, Ioana, ”Miliţa Petraşcu”, Ed. ARC, Chişinău, 2004

Crăciun, Victor, „Portretul – autoportret Brâncuși de Milița Petrașcu și Brâncuși” , Ed. Semne, 2011

www.centrulbrancusi.ro

 

Mergi Sus