Deschiderea Simpozionului Internațional de Pictură, Rânca, 2018

A patra ediție a Simpozionului Internaţional de Pictură din cadrul Atelierelor Brâncuşi s-a deschis joi, 23 august, în localitatea Rânca, în prezența reprezentanților autorităților locale de la nivel municipal și județean. Organizatorii manifestării sunt Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, având ca parteneri Institutul Cultural Român și Filiala Târgu-Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La ediția din acest an participă şapte pictori profesionişti: Adil Yusif din Azerbaijan, Elena Luminița Țăranu din Italia, Gala Čaki din Serbia, Teodor Buzu din Cehia, Gabriela Culic, Onița Mureșan și Marius Barb-Barbone din România. Curatorul simpozionului de pictură este prof. Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu-Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Luminiţa Ţăranu s-a născut la Lugoj, în România, a absolvit Universitatea Națională de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din București în 1985, la clasa lui Octav Grigorescu, iar din 1987, când a obținut Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru desen și gravură, trăiește și lucrează în Italia. În anul 2012 a obținut mențiunea specială a criticii pentru o instalație de pictură prezentată la expoziția Internațională Premio Lìmen Arte din Vibo Valentia. În 22 iunie 2018 a fost dinstinsă cu Premiul Guvernului României „100 pentru Centenar” – 10 pentru Italia – pentru activitatea artistică desfășurată în Italia.

Gala Čaki din Serbia a absolvit în 2010 Academia de Arte, Secția pictură a Universității din Novi Sad și și-a susținut doctoratul la Facultatea de Arte a Universității din Belgrad. A participat la numeroase expoziții personale și de grup din Serbia, Italia, Portugalia, USA, Rusia, Germania, Olanda.

Teodor Buzu, originar din Republica Moldova și trăitor în Cehia se prezintă pe sine însuși într-un mod foarte original: „M-am născut Marți și bine am făcut. Copil fiind, am păscut gâștele, apoi vacile, ceea ce m-a învățat că Viața e frumoasă. La zece ani m-au primit la Școala de Arte. Acolo am înțeles că Tabloul are două părți: una, pe care o vezi cu ochiul liber și alta, care e ascunsă în pictură. Absolvind școala, după a șaptea încercare, am intrat la Academia de Arte.

În trenul Odesa-Harkov am întâlnit-o pe soția mea, cu care am doi feciori. Timp de un an și jumătate am slujit în armata sovietică. Cine a slujit în armata sovietică, acela nu râde la circ. Aici, în Cehia, am înțeles că viața nu le aparține celor care pot, dar celor care vor. Sunt realist – cred în miracole”.

Teodor Buzu a absolvit Liceul de arte plastice „Igor Vieru” din Republica Moldova și apoi, în 1985, Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Este Cavaler al Ordinului naţional al României „Comandor“, 2003. A primit numeroase premii și distincții, a participat la 109 expoziţii colective şi 87 personale.

Gabriela Culic este bucureșteancă, licențiată a Universității Naționale de Arte București, secția Pictură. A beneficiat de rezidențe profesionale la Viena, Berlin și în Franța. Are participări la expoziții de grup, dar și personale, pentru care a primit o serie premii.

Onița Mureșan este absolventă a Academiei de Artă „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Pictură. A participat la numeroase expoziții de grup și personale în țară și în străinătate (Chișinău, Italia, Bulgaria).

Marius Barbone, pe numele său Barb Marius Vasile, s-a născut în localitatea Lupșa din județul Alba. Este absolvent al Liceului de Artă Cluj-Napoca și al Academiei de Artă Bucureşti, Secţia pictură. Din 2009 este doctor în arte vizuale, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative şi Design. Doar în ultimii trei ani a participat la peste 50 de expoziții din țară și din străinătate. A primit Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Vasile Fuiorea este târgujian, absolvent al Liceului de Arte Plastice Craiova și al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest din Timişoara, secția Pictură. Din 2012 este doctor în arte vizuale. În prezent este preşedinte al Filialei Târgu-Jiu a UAP din România, lector univ. dr. la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, iar din 2017, cadru didactic asociat la Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Domeniul Arte Vizuale. Are numeroase participări la expoziții personale și de grup, tabere de creație din România, Grecia și Austria.

Pe perioada simpozionului, artiștii vor executa câte două lucrări fiecare, de 1,00×1,00 m sau de 1,00×1,20 m, în culori acrilice. Conform regulamentului, artiştii se obligă să predea lucrările până la data de 2 septembrie a.c. şi să transmită prin act de donație Primăriei Municipiului Târgu Jiu drepturile de autor asupra acestora.

La deschiderea simpozionului de pictură au fost invitați și sculptorii din simpozionul de la Târgu-Jiu, prilej pentru a crea un grup multicultural în stațiunea montană de la Rânca.

Imaginile surprinse cu această ocazie au fost realizate de Laurențiu Stoicu și Sorin Lory Buliga.

Adina Andrițoiu

Mergi Sus