Despre Brâncuși, cu cei mai mici târgujieni – galerie foto

IMG_4752Cine consideră că există o vârstă anume pentru a te apropia de opera lui Brâncuși, nu i-a văzut pe copiii de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu”. Însoțiți și pregătiți serios în prealabil de doamna învățătoare Maria Pîrvulescu, aceștia au venit în Parcul Central hotărâți, fiecare, să câștige concursul la care i-am provocat cu ceva timp în urmă.

Împărțiți pe cinci grupe cu nume simbolice, cei 31 de copii au pornit în căutarea întrebărilor scrise pe bilețele, ascunse chiar în preajma operelor din parc. În fiecare grupă a existat, desigur, și un desenator talentat care a așezat pe hârtie imaginea care a dat numele grupei din care făcea parte: „Coloana fără Sfârșit”, „Poarta Sărutului”, „Aleea Scaunelor”, „Masa Tăcerii”, „Hobița”. La final, autorul celui mai reușit desen a primit și un premiu.

A fost mai greu cu departajarea celor care au răspuns la întrebări, pentru că toți au știut foarte bine. Iar pentru a stabili ocupantul locului întâi, a trebuit să punem și câteva întrebări de baraj, care ne-au arătat că toți copiii citiseră și știau multe lucruri despre viața lui Constantin Brâncuși. Din păcate, ca la orice concurs, există și învinși, care nu s-au prea împăcat cu această situație, dar care i-a motivat, cu siguranță, să caute noi informații nu numai în mediul online, ci și în cărțile din biblioteci.

Proiectul „Prin Tg-Jiu, hai-hui!” a pornit de la ideea de a-i obișnui pe copii, de la vârsta la care li se poate folosi curiozitatea firească, pentru a cunoaște, a se informa și a reține cât mai multe date despre obiectivele culturale din orașul în care locuiesc. Concursul se desfășoară în fiecare an în săptămâna 1-5 iunie.

Mergi Sus