Elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, câștigători la olimpiade naționale

     Elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu au obținut mai multe premii și mențiuni, la olimpiade naționale organizate în cadrul tuturor specializărilor (Arte vizuale, Muzică și Arta actorului), în luna aprilie a anului curent. Astfel, în perioada 22-26 aprilie, la Piatra Neamț s-a desfășurat faza națională a Olimpiadei de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor. Ca și în anii precedenți, s-a reușit performanța de a urca pe podium unul dintre elevii Liceului „Constantin Brăiloiu”. Este vorba despre Gunici Adelina Frăguța, din clasa a XI-a, care a obținut Mențiune la specializarea „Grafică”. Pentru acest succes, merită felicitări atât ea cât și coordonatorii săi: prof. Cristina Cioplea și prof. Cătălin Negrea (atelier) și îndrumătorii săi, prof. dr. Ana Daria Haidău (istoria artelor) și prof. Daniel Șerban (cromatic).

     Menționăm că acest concurs a fost deosebit de complex. La prima probă, elevii au trebuit să realizeze un studiu academic (desen figurativ) după model viu, în tehnica cărbunelui ori a grafitului, în funcție de specializare. Dar dificultatea cea mai mare a constat, de fapt, în pregătirea elevilor pe o perioadă de timp care a necesitat cunoașterea anatomiei artistice (mai ales înțelegerea proporțiilor corpului uman), a elementelor de compoziție, Istoria artelor vizuale, intrarea în caracter a personajului studiat, înțelegerea și parcurgerea tehnicilor grafice ale desenului și a tehnicilor mixte pentru proba de compoziție.

     În general vorbind, probele de desen și compoziție de la arte plastice sunt mult mai dificile decât probele de la specializările artei decorative, deoarece ele necesită o concentrare mărită și o solicitare a funcției „mimesis”. Talentul nativ, coordonat cu atenție, fuzionează cu talentul dobândit de cerințele din programa școlară.

     Rezultate excelente au obținut și elevii de la specializarea muzică, la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale pentru învățământul liceal de la Craiova, din perioada17-21 aprilie:  Premiul II, Fudulache Giulia (clasa a XI-a, MVTR), coordonată de prof. Nicoleta Lăcătușu, Premiul III, Pârjol Elena Cristina (clasa a XII-a, MVTR), coordonată de prof. Emil Lăcătușu și Premiul III, Șain Amer Constantin (coordonator – prof. Constantin Bugă). Elevul Lunceanu Octavian (coordonat de prof. dr. Dumitru Pasăre) a obținut Mențiune la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, pentru învățământul gimnazial (în perioada 25-27 aprilie), de la Suceava.

     La Olimpiada Națională de Arta Actorului, organizată la Târgu Jiu în perioada 28 aprilie – 2 mai, de către Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, au urcat pe podium elevii liceului „Brăiloiu” de la specializarea arta actorului: Premiul III, Cercelaru Timotei (clasa a XI-a) și Mențiune, Coleff Ingrid (clasa a Xl-a), coordonați de prof. Enache Georgiana.

     Felicităm pe toți elevii și profesorii coordonatori implicați în aceste olimpiade  și le dorim mult succes în continuare.

Sorin Buliga

Mergi Sus