EXPOZIȚIA „DE LA MATERIE LA SPIRIT” A SCULPTORULUI AUREL CONTRAȘ, LA TÂRGU JIU

Expoziția „De la Materie la Spirit”, realizată de sculptorul Aurel Contraș la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, a fost un eveniment important în cadrul manifestării culturale „In Memoriam Constantin Brâncuşi – Esenţa lucrurilor”, organizată de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, cu ocazia implinirii a 66 de ani de la moartea creatorului sculpturii moderne.
Aurel Contraș este unul dintre cei mai apreciați artiști români, cu lucrări realizate în numeroase tabere de sculptură (începând cu cea de la Măgura Buzăului, când artiștii încep să creeze sub influența lui Brâncuși, fără să mai respecte preceptele realismului socialist, doctrina oficială și obligatorie de atunci, inclusiv în domeniul artei), statuare monumentale de for public, busturi ale unor personalități marcante si având, de asemenea, o foarte bogată activitate de atelier. În Targu Jiu, Aurel Contraș are expusă o lucrare de tabără de mari dimensiuni, numită „Semn pentru zbor”. Consideră că lucrările sale, prezente la Galeriile municipale, „pot spune ceva despre noi, despre ființa umană, că materia poate fi însuflețită”.

Criticul și istoricul de artă Luiza Barcan îl consideră pe artist „un postbrâncușian, aparținând acelei generații de sculptori pe care eu o consider de aur. Sunt acei artiști care analizând, studiind și lăsându-se impregnați de sculptura brâncușiană au dat o noua direcție artei lor”. A atras atenția și asupra faptului că subiectele și simbolistica de tip creștin sunt vizibile, prezente explicit în lucrările sale.
Curatorul expoziției a fost artistul Florin Gheorghiu (vicepreședintele Filialei Targu Jiu a UAP din România), care a apreciat că aceste opere „au fost filtrate prin cele cinci elemente primordiale ale vietii: pământul, focul, apa, lemnul și spiritul. Credința este, însă, busola întregii sale opere”.

PUTETI VIZUALIZA VIDEOCLIPUL URMAND ACEST LINK

Mergi Sus