Ion Caramitru şi Sorana Georgescu – Gorjan vin la Târgu Jiu, de ziua „Coloanei fără sfârşit”


Pe 27 octombrie 2011 se împlinesc 73 de ani de la inaugurarea Coloanei fără sfârşit. Cu acest prilej, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, organizează două evenimente de excepţie.

Începând cu ora 17, la Centrul de Informare Turistică din Parcul Central, expoziţia de fotografie intitulată generic „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără sfârşit”, cuprinzând  fotografii inedite aflate în arhiva familiei Gorjan. Fotografiile de epocă marchează traseul parcurs de la primele momente ale conceperii şi executării Coloanei fără sfârşit în Atelierele Centrale din Petroşani, până la montarea şi inaugurarea acesteia, la 27 octombrie 1938, la Târgu Jiu în Parcul Coloanei.

Expoziţia va fi vernisată în prezenţa doamnei Sorana Georgescu – Gorjan, fiică a celui care, după cum consemna Barbu Brezianu, într-una dintre lucrările sale, citând un istoric de artă englez,  „a colaborat cu fidelitate şi trăinicie la înfăptuirea Coloanei fără sfârşit (…) singura sculptură a timpurilor moderne care poate fi asemuită cu marile monumente ale Egiptului, Greciei şi ale Renaşterii”.

În aceeaşi zi, începând cu ora 19, în sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” va avea loc un recitalul extraordinar de poezie eminesciană susţinut,  pentru prima oară la Târgu Jiu de marele actor Ion Caramitru, spectacol inedit pus sub titlul sugestiv „Trecut-au anii…” ce va include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet Mihai Eminescu, îmbinate armonios cu sunetul muzicii oferite de clarinetistul Aurelian-Octav Popa. Referitor la acest spectacol, actorul Ion Caramitru  a declarat în iunie 2011 cu prilejul susţinerii aceluiaşi spectacol în SUA că „Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”.

Pentru iubitorii de artă trebuie spus că, biletele pentru spectacol au fost puse în vânzare la casa de bilete a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu şi, la Centrul de Informare turistică din parcul Central.

Doru Strambulescu

Mergi Sus