Lucrări noi de artă în patrimoniul municipiului Târgu-Jiu

Ca de fiecare dată, finalul unui simpozion de artă vine cu satisfacția realizării unor opere noi, uneori surprinzătoare prin capacitatea artistului de a transpune impresii și emoții în materialul de lucru, fie el marmură sau culoare, dar și cu nostalgia despărțirii de prietenii cu care ai împărțit spațiul și timpul une întâmplări deosebit de frumoase.


După trei, respectiv două săptămâni de eforturi creatoare, expozițiile finale ne-au bucurat ochii cu șase sculpturi monumentale din marmură și 10 lucrări de pictură, dintre care două diptice.
„Au fost săptămâni de muncă intensă în ambele tabere. Cel mai important în acest simpozion este nu atât donaţia pe care o fac artiștii şi operele care vor rămâne la Târgu-Jiu îmbogăţind patrimoniul oraşului, ci faptul că în acest timp ne-am câştigat nişte buni prieteni, am aflat multe lucruri. Fiecare a venit cu o idee şi şi-au îmbunătăţit-o pe parcurs, blocurile de marmură aduse în tabără au fost folosite în întregime”, a declarat Doru Strâmbulescu directorul Centrului de Cercetare, Dezvoltare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.
Cele șase lucrări de sculptură, care vor fi amplasate pe Insulița de pe Jiu, sunt următoarele: „ÎNDRĂGOSTIŢI” a lui Ion Zderciuc din Republica Moldova, „SACRIFICIU”, semnat Metin Kar, Turcia, o lucrare care evocă un moment de frământare socială din țara artistului, „LE POUVOIR RENVERSÉ”, realizată de un alt sculptor din Turcia, Zekeriya Erdinç, „ENERGII VITALE” a lui Florin Codre, „PIETA”, autor Maxim Dumitraș și „MÂNĂ”, Cătălin-Genel Geană, ultimul fiind și artistul local din simpozion, trăitor în București, dar originar din Tg-Cărbunești.
După momentul festiv de pe Digul Jiului, a urmat vernisajul expoziției de pictură la Galeriile Municipale de Artă. Iată și titlurile lucrărilor care pot fi văzute în cadrul Galeriilor: PANORAMIC LA RÂNCA I și II, tehnică mixtă, Vasile Tolan; SIC (TIR) TRANSIT GLORIA MUNDI II și III (diptic), tehnică mixtă, Cristian Sida; SPIRITUL MUNTELUI II și III, (diptic), acrilic pe pânză, Vasile Fuiorea, AMPRENTĂ și ENIGMĂ, semnate Cristian Târnovan, acrilic pe pânză; THE GOAT STORY I și II, acrilic pe pânză, Michal Lach, Polonia; “PORTRAIT” DANS LA PAYSAGE A RÂNCA și NATURE MORTE DANS LA PAYSAGE A RÂNCA, acrilic pe pânză, Ivailo Mirchev.
La vernisajul celor două expoziții de artă vizuală au fost prezenți viceprimarul Municipiului Tg-Jiu, Adrian Tudor, subprefectul Județului Gorj, Sorin Arjoca și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Ciprian Florescu.
Mălina Conțu, specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al Muzeul Național de Artă al României, a făcut o prezentare a lucrărilor: „Mă bucur să observ că acest simpozion tinde să devină unul de arte vizuale și a inclus în această ediție și o tabără de pictură. Sper, în egală măsură, ca pe viitor să se lărgească și să fie invitați și oameni din  lumea filmului, fotografiei sau al designului urban. Aş vrea să remarc că, la această ediţie, modul în care s-a dialogat cu memoria marelui Brâncuși a fost mult mai subtil și împletit în operele care s-au născut în urma acestui simpozion. Una dintre cele mai pregnante teme este cea a iubirii exprimată în modalități diferite de către acești oameni speciali. Putem să vorbim de o iubire ca împletire și am remarcat această temă în lucrările lui Florin Codre și Ion Zderciuc. Mai întâlnim tema iubirii ca plângere în lucrarea lui Maxim Dumitraș, tema iubirii ca flux al vieții și al vitalității la Zekeriya Erdinç. Ipostaza aleasă de artist a plecat de la reinterpretarea unui vechi mit al antichității, iubirea dintre Zeus și Europa, privită din perspectiva eternității, vitalității și fertilității. Taurul este întors cu coarnele în jos pentru a ilustra suprimarea gravității ca și principiul al  regenerării, întrucât pământul este un simbol feminin al fertilității“.
Reamintim că manifestarea a fost realizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.
Parteneri media: TV Sud, Gorjeanul TV, Radio România Internațional, Radio România Cultural și cotidianul Gorjeanul.
Sponsori: Titan Mar, Marmosim și Timișoreana.
Proiect Cultural finantat de Ministerul Culturii​.
sigla Min Cult

Mergi Sus