SPAȚII SACRALE – Expoziția artistului plastic şi graficianului Antal Vásárhelyi

Centrul de Cercetare, Documentate şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Fialiala Târgu Jiu a UAP din România, organizează, joi, 12 mai 2022, ora 17.00, la Galeria de Artă „Constantin Brâncuşi”, din Târgu Jiu, vernisajul expoziţiei personale – Spaţii sacarale – a artistului plastic şi graficianului Antal Vásárhelyi /Ungaria. Expoziţia al cărei curator este istoricul de artă Ana Negoiţă, va fi prezentată de Pr. Prof. Ioan Bizău.
 
Graficianul Vásárhelyi Antal s-a născut la Satu Mare. În perioada 1969–1973 a studiat grafica și designul interior la Universitatea de Arte din București. În anul 1979 s-a mutat în Ungaria devenind director artistic al Clubului Artiștilor Tineri, ocupându-se de organizarea de expoziții și programe artistice conexe.
 
La mijlocul anilor optzeci a participat la organizarea expozițiilor internaționale Artă experimentală și Arta astăzi, două expoziții cu ecou semnificativ în viața artistică. În 1988 a devenit redactor la revista socială și de artă Hiány, o revistă care a jucat un rol important în întemeierea pluralismului politic și artistic în Ungaria. În anul 1998 a organizat expoziția Hommage à M. C. Escher, iar în anul 1999, cu sprijinul UNESCO și ICSU expoziția intitulată Știința în artă – arta în știință. Este membru al Promotion du Patrimonie Artistique Français și al Berufsverband-Bildender-Künstler.
 
Vásárhelyi Antal a avut numeroase expoziții individuale în Ungaria, dar și în străinătate precum la Galeria Universității de Stat din Viena, L’Ecume Galerie din Paris, Maximum Galerie din Nürnberg. Lucrările sale au putut fi vizionate și la mari expoziții de grup dintre care cele mai importante sunt Tabăra și Expoziția Internațională de Vară Johu-Rissanen (Kuopio, Finlanda), Salon France-Allemagne (Abbeye-Royal de Moncel, Franța), Hommage à M.C. Escher (Isis-Symmetry Congress and Exhibition Haifa, Izrael). (artportal.hu)

 

Mergi Sus