EXPOZIȚIA „BRÂNCUȘI LA TÂRGU JIU”

Luni, 17.07.2023, la sediul Muzeului „Constantin Brâncuși” a avut loc vernisajul expoziției „Brâncuși la Târgu Jiu”, care poate fi vizitată în perioada 17 – 26.07.2023. Aceasta este organizată de Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Universitatea „Constantin Brâncuși”, Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și Comunitatea „Târgu Jiu Odinioară”.
Ideea de la care a pornit organizarea acestei manifestări este aceea a atragerii instituțiilor de cultură și de învățământ din Târgu Jiu și, de asemenea, a colecționarilor din comunitatea locală, în ceea ce privește documentarea și promovarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”.
Au fost expuse, în trei săli ale muzeului, fotografii, cărți poștale, medalii omagiale, mărci filatelice, afișe și alte obiecte de colecție, puse la dispoziție de instituții și de domnii Adrian Tudor, Gabriel Boiangiu, Andrei Remescu, Sabin Cornoiu, Ion Țîrlea, Grigore Haidău și Jean Cernitoiu.
Din patrimoniul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” au fost prezentate fotografii și documente, iar din cel al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, afișe, cărți poștale și alte obiecte.
Sorin Buliga a expus etapele construcției Coloanei fără Sfârșit, pe baza fotografiilor din colecția Sorana Georgescu-Gorjan, realizate în cea mai mare parte de inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan. Se poate vedea, prin intermediul acestora, evoluția edificării Coloanei, de la schița acesteia realizată de Brâncuși pe o fotografie și de la modelul din lemn de tei de la Atelierele Centrale Petroșani, până la montajul ei la Târgu Jiu, când s-au pus pe axul Coloanei (format din trei tronsoane), rând pe rând, modulele din fontă.
Cercetătorul a prezentat, de asemenea, și schița lui Ioan Alexandrescu (cioplitorul Porții Sărutului), ce înfățișează planurile lui Brâncuși privind amenajarea ansamblului său și adăugarea altor lucrări, după octombrie 1938. Pe planșa de calc se poate observa intenția de a se amplasa 12 scaune de piatră (de tip clepsidră) și plopi în jurul Coloanei și realizarea unor trepte largi (tip terasă) între calea ferată și Coloană, pe care urmau să fie puse, de asemenea, scaune de piatră.
Ion Țîrlea, fondatorul comunității „Târgu Jiu Odinioară” (www.targujiuodinioară), a expus mai multe fotografii vechi, atât din colecția personală, cât și de la colaboratorii săi (Sorin Udroiu și Nicolae Mihail Bogdan), ce au ca temă ansamblul brâncușian. Imaginile surprind instantanee inedite din perioada 1938-1947. Se pot vedea diverse personaje (străjeri, soldați, turiști și oameni ai locului), fotografiate alături de operele brâncușiene. Fiecare imagine are în spate o istorie particulară, așa cum ar fi și aceea în care apare o frumoasă mașină de epocă, ulterior transformată într-o camionetă ce a făcut parte din convoiul care a transportat componentele Coloanei fără Sfârșit de la Petroșani la Târgu Jiu, în anul 1937.
Expoziția „Brâncuși la Târgu Jiu” se constituie într-o reușită comună a instituțiilor și a unor persoane particulare deopotrivă, urmând ca în municipiu să fie realizate și alte manifestări de acest gen, în care comunitatea locală (de dorit și națională) să fie implicată în cunoașterea mai profundă a operei marelui sculptor cu origini gorjene.
Sorin Buliga

Mergi Sus