Sprijin european la cel mai înalt nivel pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimonial UNESCO

Marți, 30 octombrie, președintele Parlamentului European, Martin Schultz, aflat în vizită de lucru în Gorj împreună cu primul-ministru al României, Victor Ponta, a parcurs traseul „Căii Eroilor” de la Coloana Infinită până la Masa Tăcerii, însoțit de oficiali ai Guvernului României și ai autorităților locale.

În parcul Coloanei a fost întâmpinat de primarul municipiului Tg-Jiu, domnul Florin Cârciumaru, care i-a oferit un album al orașului, după care a asistat la un scurt program artistic oferit de formația de dansuri „Maria Lătărețu” și de grupul folcloric „Măriile Gorjului”, ale Școlii Populare de Artă. Președintele P.E. s-a arătat deosebit de impresionat de acuratețea interpretării cântecelor și de tinerețea dansatorilor: „Am avut ocazia să mă bucur de orchestra folclorică, de dansurile tradiţionale şi de corul copiilor. Am fost impresionat pentru că prestaţia a fost foarte bună, au fost 40 de fetiţe care au cântat un cântec popular într-o manieră exemplară , am văzut 20 de dansatori, femei şi bărbaţi tineri, care continuă o tradiţie atât de veche. Este vorba despre bogăţie culturală, dovadă că o tradiție de secole se păstrează”.

În continuare, Excelența Sa, domnul Martin Schultz a vizitat operele din piatră aflate în Parcul Central al municipiului și a menționat că știa de intenția artistului de a ridica, după Ansamblul de la Tg-Jiu, un „Templu al Eliberării” la Indore, în India. De altfel, oficialul european a putut cunoaște în mod direct creațiile brâncușiene în cadrul Muzeului Brâncuși din incinta Centrului Georges Pompidou din Paris. Interesat de ceea ce este dincolo de Masa Tăcerii, acesta a urcat pe digul Jiului și s-a arătat încântat de imaginea lacului la lăsarea serii.

În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la Sala Maură din Palatul Prefecturii, președintele P.E. a subliniat: „Voi sprijini demersurile pentru ca Poarta Sărutului, Aleea Eroilor, Masa Tăcerii, acest complex sculptural care în plus se află şi pe marginea unui lac foarte frumos să devină la un moment dat parte a Patrimoniului Cultural UNESCO”.

După cum se cunoaște, de curând Guvernul României a alocat suma de 100.000 lei acestui proiect de includere a Ansamblului Monumental Calea Eroilor în Patrimoniul mondial. În perioada următoare, Ministerul Culturii, în colaborare cu autoritățile administrației locale de la Tg-Jiu, vor trebui să stabilească etapele ce trebuie parcurse pentru întocmirea dosarului UNESCO.

În cadrul vizitei făcute la Tg-Jiu, președintele Parlamentului European și premierul României au participat la inaugurarea stației de epurare a orașului Bumbești-Jiu, proiect realizat cu fonduri europene. Aceștia au fost însoțiți de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul de Interne, Mircea Dușa, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Victor Opaschi, cărora li s-au alăturat oficialitățile locale: prefectul județului, Claudiu Teodorescu, președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, primarul municipiului Tg-Jiu, Florin Cârciumaru, viceprimarii Iulia Vână și Aurel Popescu.

foto: Gorj Exclusiv

Mergi Sus