Brâncuşi, hobiţeanul universal

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Fundaţia „Casa Brâncuşi” – Hobiţa, Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Biblioteca Judeţeană „Christain Tell”, Grupul Şcolar Industrial „Constantin Brâncuşi” Peştişani, Primăria şi Consiliul Local Peştişani, au organizat în data de 16 martie 2012, la Peştişani şi Hobiţa, manifestările prilejuite de comemorarea a 55 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Constantin Brâncuşi.

Programul manifestărilor, desfăşurate sub genericul „Brâncuşi, hobiţeanul universal”, a debutat printr-o sesiune de comunicări susţinute de prestigioşi oameni de cultură şi brâncuşologi consacraţi, printre care s-au aflat: academicianul Grigore Brâncuşi, dr. Matei Stârcea Crăciun – cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” , scriitorii Nicolae Dragoş şi George Stanca, precum şi dr. Florin Rogneanu, director al Muzeului de Artă din Craiova. De asemenea, au susţinut comunicării profesorii Ion Mocioi şi George Niculescu  de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, conf. univ.dr. Dumitru Adrian Crăciunescu  de la Universitatea din Timişoara şi prof. dr. Zenovie Cârlugea de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”. Totodată, în cadrul programului aui fost prezentate filmele „Un arbore la mijloc de lumi: Constantin Brâncuşi”, al scriitorului clujean Horia Muntenuş şi „Cu şi despre Brâncuşi”, film aflat în arhiva Centrului Naţional de Cultură şi Artă „Georges Popmpidou” din Paris. Tot în cadrul manifestărilor  a avut loc concursul „Brâncuşi – Cioplitorul în duh”, cu participarea elevilor de la Grupul Şcolar Industrial Minier  „Constantin Brâncuşi” din Peştişani, o expoziţie de grup a unor artişti plastici locali, expoziţia „Brâncuşi, văzut de caricaturişti” a lui Ana Daria Ionescu-Haidău şi expoziţia de fotografie „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără sfârşit” organizată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

 

Programul a continuat prin înmânarea trofeelor omagiale, realizate de artistul plastic Mihai Ţopescu, personalităţilor prezente la simpozion, un pelerinaj şi o ceremonie religioasă la Casa Memorială Brâncuşi de la Hobiţa, încheindu-se printr-un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Profesionist „Maria Lătăreţu”al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Mergi Sus