COMUNICAT DE PRESĂ

Debra-Vanderburg-SpencerMiercuri, 30 martie 2016, Primăria Târgu-Jiu şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” au fost gazdele unei întâlniri prilejuite de vizita în România, la invitaţia Institutului Cultural Român, a doamnei Debra Vanderburg Spencer, curator şi istoric de artă din New York, un excelent cunoscător al lui Brâncuşi, dar şi al artei româneşti contemporane.

Aflată la prima vizită în România, Debra Vanderburg Spencer a dorit să viziteze oraşul Târgu-Jiu, locul unde Constantin Brâncuşi a ales să ridice Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, locurile natale ale marelui sculptor, prin deplasare făcută la Hobiţa şi mânăstirea Tismana, dar şi expoziţia realizată la Târgu-Jiu de sculptorul Maxim Dumitraş cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Întâlnirea, la care au participat doamna Marina Roman de la Institutul Cultural Român din Bucureşti, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, domnul Adrian Tudor, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Doru Strîmbulescu, s-a constituit într-un bun prilej de discuţii pe teme brâncuşiene de actualitate, precum şi pe posibilitatea de a realiza un schimb cultural între Târgu-Jiu şi New York, între artişti plastici români şi cei americani.

Deosebit de încântată de modul în care se prezintă ansamblul brâncuşian, doamna Debra Vanderburg Spencer nu a exclus posibilitate unei colaborări, pe termen lung, cu autorităţile locale din Târgu-Jiu, prin itermediul unor schimburi culturale care să aducă în actualitate valori româneşti şi americane deopotrivă. Debra Vanderburg Spencer este, de altfel, un fidel cunoscător al tuturor acţiunilor realizate de Institutul Cultural Român din New York, participând la o serie de manifestări cu caracter artistic organizate în acest mare oraş american.

Totodată, şi-a exprimat intenţia de a vernisa la New York expoziţia lui Maxim Dumitraş, un artist în care domnia sa a regăsit o anume filiaţie brâncuşiană, lucrările acestuia fiind inspirate din acelaşi fond arhaic profund românesc ca şi cele ale lui Brâncuşi.

Reamintim că prin parteneriatul semnat între Institutul Cultural Român şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” se are în vedere, printre altele, promovare pe plan internaţional a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” şi a valorilor culturale româneşti.

Manager,

Doru Strîmbulescu

Mergi Sus