Parteneriat cultural România – Serbia

Vineri, 18 noiembrie a fost semnat la Vârşeţ acordul de parteneriat “Patrimoniul cultural – factor de identitate culturală”. Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a devenit, astfel, partener oficial al unui amplu proiect de cooperare cu instituţiile culturale din Banatul Sârbesc. Delegaţia judeţului Gorj, formată din preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Călinoiu, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” – Dumitru Hortopan şi directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” – Ovidiu Popescu,  a participat la întâlniri oficiale cu reprezentanţii administraţiei locale din Vârşeţ şi cu şefii instituţiilor de cultură din zonă. Partea sârbească a fost reprezentată de reprezentatul cultural al regiunii – Javor Rajaski, consilierul local Nicolae Moise, directorul Muzeului Varşeţ – Ana Medacovic şi directorul Centrului Cultural din Varşeţ – Nada Grozdanic. A fost prezent, de asemenea, consulul general al României la Vârşeţ, dl. Alexandru Mureşan.

Parteneriatul, iniţiat cu scopul principal de cunoaştere reciprocă a valorilor naţionale patrimonial-culturale, vizează realizarea schimburilor culturale, promovarea reciprocă a culturii şi artei din România şi Serbia, precum şi derularea de activităţi comune pentru valorificarea oportunităţilor de tursim în cele două zone.

Evenimentul cu care debutează parteneriatul va fi spectacolul susţinut la Vârşeţ de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” pentru a marca Ziua Naţională a României.

În luna decembrie o delegaţie sârbească va fi prezentă la Târgu Jiu pentru a definitiva agenda culturală a evenimentelor pentru 2012, iar în februarie 2013 Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” va organiza la Vârşeţ expoziţia multimedia „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără sfârşit”.

 

2 Mesaje până acum

  1. Lavinia Ciocoiu spune:

    Buna ziua
    Am vazut care a fost scopul teoretic al acestei intalniri. M-ar interesa sa vad ce vizati in mod practic prin acest parteneriat. Ati reusit, deci, in luna decembrie sa puneti pe tapet agenda pentru 2012? In ce consta aceasta?

    Cand se materializeaza un parteneriat cu Franta (tara unde Brancusi a trait si unde exista atelierul lui)? Va stau oricand la dispozitie cu informatii despre orasele franceze ce dispun de patrimoniu cultural inscris pe lista UNESCO pentru a putea face demersurile necesare vizand crearea de parteneriate!

    Ultima intrebare (in afara subiectului): nu exista nici o persoana sub 50 de ani in delegatia respectiva? Nu merita credibilitate? Este cumva o cutuma nescrisa, in Romania, ca doar cei peste 45-50 de ani sunt apti pentru astfel de actiuni? Incep sa ma simt…complexata in acest caz:)

    Bon chance!

  2. Gorjeanca spune:

    Incepem sa ne facem cunoscuti. In primul rand printre romani. Comunitatile de romani din diaspora au nevoie de cele mai importante elemente de identitate culturala pe care Tara – mama le poate oferi, pentru ca ei sa stie ce au de aparat si de promovat. au o identitate proprie, chiar daca traiesc intr-o alta tara. Iar universalitatea lui Constantin Brancusi poate fi cel mai bun mod de a-si recunoaste si regasi radacinile.
    Vrem cat mai multe astfel de intalniri cu romanii din comunitatile existente in tarile din jur.

Mergi Sus