Câștigătorii Marelui Premiu al concursului „Contemporan cu Brâncuși” au sosit la Târgu-Jiu

Khelil Abdelkader şi Goumidi Mohamed sunt cei doi cetățeni algerieni care au câștigat câte o excursie de șapte zile, cu cazare și pensiune completă, în judeţul Gorj.

Aceștia au sosit la Târgu-Jiu vineri seara și s-au cazat la Pensiunea Simona, unde vor rămâne până joi, 21 aprilie, când vor pleca spre București.

Din primele discuții purtate, cei doi ne-au mărturisit că ascultă de aproape 20 de ani emsiunile Radio România Internațional și că au participat și la concursurile din anii anteriori, însă au câștigat doar premii mai mici. La ediția care s-a încheiat pe 15 ianuarie a.c. au fost mai norocoși, astfel că au putut să vină în România și să viziteze locul unde s-a născut marele Brâncuși.
Abdelkader Khelil este președintele Asociației Culturale Ambassadeurs Sans Frontieres din Algeria, iar Mohamed Goumidi este președintele unui oficiu local de turism din provincia Tipaza, Algeria.

În prima zi a sejurului, oaspeții algerieni au vizitat Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, apoi casa-muzeu Constantin Brâncuși de la Hobița și Mânăstirea Tismana. Pe tot parcursul vizitei au fost însoțiți de Adina Andrițoiu și Sorin Lory Buliga, consilieri la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”. O interesantă oprire a fost făcută la biserica de lemn din Frâncești, unde li s-a explicat că pe stâlpii din lemn ai pridvorului bisericii există simboluri și crestături pe care Brâncuși le-a cunoscut din copilărie și pe care le-a folosit mai târziu, stilizate, în operele sale. La cimitirul din sat se mai păstrează obiceiul arhaic de a pune pe mormântul celor decedați un brad împodobit, pe trunchiul căruia se înfășoară o sfoară a vieții.

A doua zi, duminică, cei doi oaspeți, însoțiți de doamna Johana Holt, interpret și translator de limbă franceză, au parcurs un traseu mai lung, dar foarte interesant, cu puncte de oprire la Turnu-Severin și Orșova. Excursia cu șalupa pe Dunăre a încheiat o zi extrem de reușită și datorită timpului foarte frumos.

Luni, celor doi vizitatori algerieni le-a fost prezentat centrul orașului, cu clădirile administrative, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, realizat de Milița Petrașcu, ucenică a lui Brâncuși care, la rândul ei, a făcut parte din tema concursului „Contemporan cu Brâncuși” în urmă cu doi ani. Abdelkader Khelil și Mohamed Goumidi au vizitat Muzeul de Artă din Parcul Central, pentru ca în partea a doua a zilei să meargă în zona muntoasă a județului, respectiv comuna Dobrița și Cheile Sohodolului.

Marți a fost ziua rezervată nord-vestului județului, cu opriri la Mânăstirea Polovragi, Peștera Polovragi, Cheile Oltețului, Cheile Galbenului și Peștera Muierii.

Miercuri, în ultima zi a vizitei în Gorj, câștigătorii marelui premiu al concursului au vizitat sediul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Muzeul de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, cu expoziția dedicată sabiei lui Tudor Vladimirescu, statuia lui Tudor Vladimirescu și Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

Concursul „Contemporan cu Brâncuși: Constantin Antonovici” a fost organizat de către Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” (care a acordat și Marele Premiu), în colaborare cu Radio România Internațional.

Adina Andrițoiu

Mergi Sus