Ecaterina Teodoroiu

14 ianuarie 1894 – 22 august 1917

Din 1916, documentele de război şi amintirile contemporanilor atestă că Ecaterina Teodoroiu este prezentă la mai toate acţiunile importante din zona frontului, în calitate de cercetaşă şi soră medicală la spitalul din Tg-Jiu.

A luat parte la luptele de la Podul Jiului, din ziua de 14 octombrie 1916, când locuitorii oraşului, în majoritate bătrâni, femei şi copii, au respins atacul trupelor germane care vroiau să treacă Jiul. Este recompensată cu Ordinul „Virtutea cercetăşească în aur de război”, Ordinul “Virtutea militară de război clasa a II-a” şi gradul de sublocotenent.  Se reîntoarce pe front, în Moldova şi preia comanda unui pluton din Compania a 7-a a regimentului 43/59 infanterie.

Cade răpusă de gloanţele inamice la 22 august 1917, în lupta de pe Dealul Secului, rostind celebrele cuvinte: “Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”.

A fost înmormântată în zona frontului la 23 august 1917, iar în 1921, osemintele sale au fost deshumate şi aduse la Tg-Jiu. În 1936 au fost depuse în interiorul mausoleului din Piaţa Victoriei din Tg-Jiu, între clădirea prefecturii şi catedrală. Mausoleul este opera sculptoriţei Miliţa Petraşcu, ridicat la iniţiativa Arethei Tătărescu, preşedinta Ligii Femeilor Române din Gorj.

Mergi Sus