Închinare întru numele sculptorului creștin ortodox Constantin Brâncuși

DSCN4095Începutul vieții copilului Constantin al lui Nicolae și Maria Brâncuși din Hobița Gorjului s-a făcut în umbra protectoare a Mănăstirii Tismana și cu respectarea legilor ancestrale, scrise sau nescrise, ale comunității în mijlocul căreia apăruse neașteptat și fără ca vreunul dintre ai săi să-și imagineze unde îl vor purta pașii pe neastâmpăratul care nu se prea înțelegea cu școala.

Dar exemplul bărbaților din familie, deprinși a lucra lemnul cu măiestrie, avea să-i fie cea mai bună școală, iar obișnuința de a-și pleca genunchii în fața icoanelor din bisericuța pe care tot ai săi o ridicaseră în sat,pentru momentele de bucurie sau de nevoie, avea să-l ajute în toate clipele de cumpănă ale existenței sale de pe alte meleaguri.

A plecat din această lume gândind cu dor la ai săi și la Hobița, la apa Bistriței și la pământul țării. Dacă trupul i-a rămas în pământul Franței (pentru că nu altfel a decis printr-o ultimă dorință prinsă în vreun testament), sufletul cu siguranță i-a călătorit înapoi, la mii de kilometri distanță. Și fiecare zi de 16 martie trebuie să ne fie nouă, celor care avem a ne bucura de opera sa de căpătâi ridicată pentru eroii numiți sau neumiți ai pământului acestuia, o zi de închinare și sfântă pomenire a lui Constantin Brâncuși din Hobița Gorjului.

Sâmbătă, 15 martie 2014, în zi de pomenire a morților după tradiția ortodoxă, au bătut clopotele la biserica Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” din Tg-Cărbunești în memoria genialului sculptor care a proiectat Gorjul în universalitate. Patru preoți și doi diaconi au ținut o frumoasă slujbă de pomenire în mijlocul grupului de iubitori ai  lui Constantin Brâncuși. Oameni politici, reprezentanți ai adminstrației publice locale, ai mediului de afaceri sau universitar, artiști plastici sau oameni de litere din Tg-Jiu, Rm-Vâlcea și Tg-Cărbunești au găsit în comemorarea lui Brâncuși liantul care să-i aducă alături într-o însorită zi de primăvară, în curtea sfintei mănăstiri a Cămărășeștilor din lunca Gilorului. De 11 ani această întâlnire se repetă cu aceeași pioșenie, doar participanții fiind, uneori, diferiți.

S-au rostit apoi frumoase cuvinte, pornite, ca și la simpozionul din 19 februarie de la Tg-Jiu, din sufletul și gândurile celor care s-au aplecat ani de-a rândul asupra operei lui Brâncuși, pentru a o înțelege și a o reda apoi, în forme înnoite, unui public iubitor de artă, de frumos.

Pentru cei care vor să-i cunoască după nume pe participanți, iată-i prezentați în cele ce urmează: Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, Iulia Vână Dumitrașcu, viceprimar al Municipiului Tg-Jiu, Mihai Mazilu, primarul orașului Tg-Cărbunești, viceprimarul orașului Tg-Cărbunești, Iuliu Călina, prof.dr. Ion Mocioi, prof. Ștefan Stăiculescu, conf.univ.dr. Ion Popescu Brădiceni, scriitorii Dumitru Dănău și Mihai Sporiș, publicistul Petre Cichirdan, Adina Andrițoiu și Doru Strâmbulescu, reprezentanții Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu, consilierul local Alexandrui Picui, reprezentant al societății Artego, pictorul Florin Gheroghiu, cântărețul de muzică populară Lupu Rednic, dr. Valentin Târziu, directorul Spitalului Tg-Cărbunești, precum și alte persoane venite de la mai mică sau mai mare distanță pentru comemorarea de la „Cămărășeasca”.

Mergi Sus