Simpozionul „Confesiuni la Masa Tăcerii” – introducere în avangarda românească

IMG_7715Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu Institutul Naţional al Avangardei  Româneşti şi Europene şi Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu” au organizat, marţi, 11 iunie 2013, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, prima ediţie a simpozionului  „Confesiuni la Masa Tăcerii”. Evenimentul, desfăşurat sub genericul „Brâncuşi şi Gherasim Luca”, se înscrie în seria de manifestării dedicate promovării şi înţelegerii operei brâncuşiene în contextul avangardei româneşti şi europene, lucrările prezentate de către participanţi scoţând în evidenţă trăsături caracteristice ale operei  artistice (literatură, arte plastice, muzică, etc.) privită din perspectiva  sistemului de gândire suprarealist, spaţiu de întâlnire al poeziei  lui Gherasim Luca, promotor al avangardei româneşti , cu arta brâncuşiană a sculpturii.

Programul simpozionului a debutat cu un recital de muzică clasică susţinut de elevii şi profesorii Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu”, coordonator prof. Ștefănescu Eugenia-Liliana,  cu un repertoriu bogat, acoperind arii tematice diverse, de la lucrări de Fr. Chopin la G. Puccini şi W.A. Mozart, urmat de un moment artistic suprarealist prezentat de interpreta bucureşteană Irinel Anghel.

Lucrările simpozionului au continuat cu o serie de comunicări la care au participat Nicolae Tzone, directorul editurii Vinea şi al Institutului Naţional al Avangardei Româneşti şi Europene, care a prezentat o comunicare intitulată „Brâncuşi şi Gherasim Luca”, Petrişor Militaru cu tema „Gherasim Luca şi terţiul opus” şi Gabriel Nedelea cu lucrarea „Gherasim Luca – Realitatea cotidianului sublimat”.

Întâlnirea s-a încheiat cu dezbateri interesante privind documentele existente în arhiva Academiei Române și prezentate de către poetul Nicolae Tzone, în legătură cu aprecierea operei lui Constantin Brâncuși, în anii 1950, de către acest înalt for științific al țării și înființarea Muzeului Național de Artă al României.

IMG_7694 IMG_7700 IMG_7701 IMG_7709 IMG_7722

1 Comentariu

  1. GELU RUSCANU spune:

    Despre artista (absolventa Academiei Nationale de Muzica din Bucuresti, sectia muzicologie (1994) si compozitie (1996) , cu master in ambele specializari , eleva renumitilor profesori si pedagogi (Octavian Nemescu -compozitie, Octavian Lazar Cosma – muzicologie, Adrian Iorgulescu – analize musicale sau Liviu Danceanu -istoria muzicii), avand numeroase colaborari la Radio si Tv cu lucrari interpretate in Romania (in cadrul S.I.M.N. de la Bucuresti – editiile 1991, 1997 si 1998, 2000, 2001 si in cadrul Festivalului “Archaeus” – 1998), Moldova (Festivalul de muzica contemporana de la Chisinau – 1992,1998), Suedia (Zilele culturii romane – 1995), Germania, Albania, Belgia (Festival au Carre), Olanda, Franta, Italia, Elvetia, Israel, etc. mi se pare CORECT să nu fi auzit o jurnalistă locală preocupată, ca majoritatea confraţilor ei mai tineri în a vedea doar jumătatea goală a paharului cu apă pe care îl pun în faţa celor pe care – i cheamă să-şi dea cu părerea prin emisiuni locale. Aşa cum nu cred să fi citit vreodată cel puţin un poem de-al lui GHERASIM LUCA, poet avangardist, un teoretician al suprarealismului , evreu născut în România şi plecat la Paris – unde l-a cunoscut şi pe Brancuşi, dar şi pe Tristan Tzara -. O aşeptăm şi pe dânsa, ca şi pe ceilalţi “dătători cu părerea” cu pretenţii de jurnalişti INFORMAŢI, la evenimentul cultural din toamnă. Sperăm să vină “ cu lecţiile făcute”…..

Mergi Sus